Economic

Ciucă s-a informat la Buzău despre reciclare și ulei

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, vineri, la Buzău, societatea GreenGroup – cel mai mare reciclator din Europa de Est – și fabrica de ulei aparținând grupului Bunge.

Premierul a dorit să afle de la cei direct implicaţi în gestionarea deşeurilor care sunt problemele cu care se confruntă piaţa şi ce măsuri pot fi luate la nivelul Guvernului pentru a îmbunătăţi activitatea acestui sector, atât de important, din perspectiva protejării mediului si a stimularii economiei circulare. Ciucă susține că Guvernul are în atenţie permanent protecţia mediului, printr-o abordare integrată şi prin măsuri adecvate pentru creşterea calităţii aerului, managementul corect al deşeurilor şi închiderea depozitelor neconforme, precum şi producerea energiei din surse curate, nepoluante.

Potrivit Executivului, investiţiile pentru un mediu mai curat şi educaţia tinerilor pentru susţinerea eforturilor de tranziţie ecologică şi de protecţia mediului sunt, de asemenea, în atenţia Guvernului. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a menţionat că Guvernul României este angajat în implementarea legislaţiei europene de mediu, promovarea principiilor economiei circulare, în perspectiva implementării Pactului verde european, pachet de iniţiative în materie de politici, care urmăreşte să plaseze UE pe calea către o tranziţie verde”, a transmis Guvernul.

Reprezentanţii Societăţii GreenGroup au prezentat planurile de dezvoltare ale societăţii, menţionând că în următorii trei ani au în vedere triplarea activităţii în România şi în regiune, prin deschiderea unor noi fabrici de reciclare. În prezent, grupul de reciclare se situează pe primul loc în Europa în privinţa reciclării PET-urilor, cu o capacitate totala de procesare de 150.000 de tone PET/an. Totodată, este cel mai mare producător european de fibre sintetice din PET reciclat, producând anual peste 80.000 tone. Fibrele sintetice poliesterice au multiple aplicaţii in industrii precum auto, textilă, şi a produselor de igienă.

Prim-ministrul a vizitat capabilităţile grupului, având în vedere că societatea Green Group are o contribuţie importantă şi în recuperarea materialelor provenite din deşeuri şi la atingerea ţintelor de reciclare ale României atât pentru deşeurile din plastic (PET), deşeuri de ambalaje de sticlă, cât şi pentru Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE).

GreenGroup este cel  mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din Europa de Est, contribuind la accelerarea soluţiilor de economie circulară în regiune. Grupul cumulează investiţii în industria verde în valoare de peste 200 de milioane EUR, având o capacitate instalată de reciclare şi producţie de peste 460.000 tone anual.

„Nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem să asigurăm uleiul comestibil necesar pentru consum”

După vizita la fabrica de ulei, Ciucă a oferit asigurări românilor că nu există niciun fel de pericol ca ţara noastră să nu poată asigura uleiul necesar pentru consum. El a adăugat că există cantitatea necesară de floarea soarelui până la finalul recoltei şi anume în luna august, iar materia primă pentru producerea uleiului este asigurată până la sfârşitul anului.

El a fost întrebat cum poate mări România ar putea mări capacitatea de procesare a uleiului, dat fiind faptul că două treimi din recolta de floarea soarelului a plecat către export. „În acest moment, am discutat şi cu fermierii săptămâna trecută, şi cu procesatorii. Chiar aici în fabrică am discutat şi în acest moment există cantitatea de floarea soarelui necesară până la sfârşitul recoltei, adică până în august, şi de asemenea mi-au dat asigurări cei din conducerea fabricii că există materie primă până la sfârşitul anului. Ca atare, doresc să îi asigur pe toţi cetăţenii români că nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem să asigurăm uleiul comestibil necesar pentru consum”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta a reamintit despre măsurile decise de către coaliţia de guvernare din pachetul „Sprijin pentru România”, pentru agricultori, procesatori şi fermieri. „Am decis să venim în deplin consens cu ceilalţi membri ai coaliţiei cu acest set de măsuri Sprijin pentru România, în cuprinsul căruia pentru agricultori avem un sprijin de aproximativ 300 milioane euro capital de lucru, iar pentru procesatori avem asigurat un pachet de 200 milioane euro. Ţinând cont de potenţialul agricol al ţării, am considerat necesar să venim în sprijinul fermierilor asigurându-le un procent de 10% compensare pentru produsele agricole pe care le procesează în ţara noastră”, a explicat Ciucă.

Articole similare