Politic

Ciolacu, în noua dispută din Coaliție pe cumulul pensiei cu salariul: „Nu sunt de acord să existe excepții pentru demnitari”

Deși zilele trecute pre­ședintele Klaus Iohannis  i-a „mustrat” pe reprezentanții partidelor din coaliția de guvernare pentru seria de comentarii caustice apărute în spațiul public în ultima vreme, fiecare nou subiect redeschide cercul vicios al contrelor. De data aceasta, discuțiile dintre Partidul Național Libe­ral și Partidul Social Democrat se poartă pe tema renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât să poată fi crescut procentul cheltuielilor pentru pensii, precum și proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat.

Diferențele de ideologii se reflectă și în această privință, iar, în timp ce PSD insistă pe tema renegocierii unei părți a PNRR, care să permită depășirea procentului de 9,4 la sută din PIB pentru alocarea de bani pentru pensii, PNL susține că și în prezent Guvernul mai are o marjă de unu la sută din PIB prin care pot fi crescute pensiile. PSD subliniază, însă, că nu e suficient astfel încât să fie aplicată Legea 127 din 2019, a cărei prevedere esențială este că punctul de pensie trebuia să crească la 1.875 de lei începând cu 1 septembrie 2021.

Liberalii au venit cu o contrapondere la proiectul PSD privind pensiile, blocat acum la Comisia de muncă din Camera Deputaților, după ce acesta a trecut ta­cit de Senat. Subiectul interzicerii cumulului pensiei cu salariul de la stat a fost ridicat, după câteva săptămâni de tăcere, de Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, în ședința conducerii PNL, potrivit informațiilor „Adevărul”. Florin Cîțu i-a transmis că tema trebuie discutată în Coaliție, însă până la discuția din Coaliție, în spațiul public a apărut ipoteza angajării răspunderii Guvernului, ceea ce PSD a respins în mod clar. Minis­trul Muncii, Marius Budăi, a spus, tranșant, că PSD nu susține proiectul, fiind invocat faptul că ar duce la obligativitatea muncii până la 70 de ani, ceea ce este, însă, un argument fals.

În privința cumulului pensiei cu salariul la stat, Marcel Ciolacu a declarat că trebuie stabilite, mai întâi, niște principii, pentru că anumite zone sunt defi­citare în ceea ce privește personalul. „În primul rând, nu au ce căuta amândouă în aceeași lege. Legile trebuie să fie total diferite. Cumulul pensiei cu salariul în zone deficitare, unde nu găsești, de exemplu, la Cercetare. Să dai excepție pentru demnitari, iarăși nu sunt de acord. Să nu mai venim cu proiecte fără să le gândim prin principiul de bază, care e ceea ce ne conferă Constituția. Avem niște drepturi fundamentale care nu trebuie încălcate. (…) Haideți să vedem cum ai ajuns pensionar, te-ai pensionat anticipat, ai speculat legea. Eu am spus că nu sunt de acord să existe excepții pentru demnitari. Ne punem la masă și găsim soluțiile cele mai bune. S-ar putea printr-o astfel de lege să găsim anumite zone total descoperite, în zona de cercetare sau învățământ (…) Există anumite persoane care s-au pensionat anticipat voit ca să facă acest cumul al pensiei cu salariul. Nu sunt de acord cu asta. Trebuie să stabilim întâi principiile”, a spus Ciolacu, citat de agerpres.ro.

El a mai adăugat că în cadrul coaliției de guvernare s-a stabilit alcă­tuirea unui grup de lucru, care să formuleze niște propuneri în privința reformei pensiilor, dar și în privința crizei energetice, mai transmite aceeași sursă.

„Noi avem Legea pensiilor, care este, din câte știu eu, în aplicare în România. Pe urmă au venit niște OUG-uri care au mutat anumite termene, și cu toții am convenit să începem să vedem o execuție bugetară și să vedem oportunitățile pentru perioada următoare. Provocările majore, eu știu că în luna ianuarie a existat o mărire a pensiilor, a existat și un ajutor pe luna ianuarie. Cel mai important pentru toți este să depășim această criză energetică. Dacă am găsit pe termen scurt anumite măsuri, să venim în continuare cu niște măsuri predictibile pe o perioadă medie de timp și o perioadă lungă. Am stabilit cu prim-ministrul și cu colegii de coaliție să facem un grup de lucru, normal, pe lângă prim-ministru, împreună cu ministrul de resort și cu specialiștii din toate partidele care formează această coaliție și la următoarea ședință de coaliție să discutăm concret pe anumite propuneri”, a afirmat președintele PSD, citat de agerpres.ro.

Articole similare