vineri, 14 august 2020

Ciolacu, despre legea privind carantina: „Un alt zombi legislativ”

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, afirmă că legea privind carantina și izolarea adoptată de Guvern este „un alt zombi le­gislativ”, în care apar „aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile ro­mânilor”. Ciolacu a anunțat că formațiunea sa politică invită organizații non-guvernamentale specializate în drepturile omului la dezbaterea legii în comisii, pentru a le prelua propunerile de îmbu­nătățire a legii.

„Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Acesta a enumerat câteva dintre lucrurile despre care susține că ar transforma „statul într-un regim totalitar”„izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor, cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale; formularea <probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen> permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât; oricine și orice poate fi suspectat ca <potențial expus> virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu; nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; <datele știin­țifice> nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate; oferă puteri discreționare ministrului Să­nătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”.

Ciolacu vorbește despre „derapaje dramatice pe care această lege le provoacă”: „De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. |i vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va consi­dera și societatea civilă un «dușman al poporului», pe modelul CCR!”, a anunțat Ciolacu.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina, după ce Curtea Constituțională a decis că  instituirea obligatorie a carantinei e neconstituțională, deoarece încalcă drepturile și libertățile omului. Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu își pot asigura singure condițiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Situațiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătății, pandemia declarată de directorul Organizației Mondiale a Să­nătății sau un eveniment neașteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situații de Urgență sau instituțiile din subordinea Ministerului Să­nătății.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Romaș­canu, a declarat, miercuri, că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, însă decizia asupra datei va fi luată după 17 iulie. Senatorul a adăugat că depunerea acesteia depinde de cum va proceda Executivul în legătură cu starea de alertă. „Rămâne de stabilit momentul când va fi depusă moțiunea de cenzură, în funcție de cum vede Guvernul starea de alertă. Va fi depusă și depinde foarte tare de starea de alertă. A fost o decizie încă de la început a PSD de a nu perturba măsurile necesare în perioada pandemiei, printr-o mo­țiune de cenzură. Rămâne de văzut când se va încheia starea de alertă. O decizie va fi luată privind depunerea ei, după data de 17 iulie”, a declarat Lucian Romașcanu, la finalul reuniunii Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat de miercuri.

4 COMENTARII

 1. Pe saitul Camerei Deputaților nu figurează niciun proiect de lege privind carantina și izolarea de forma PL-x nr./zz.07.2020. Nu ai unde să citești proiectul de lege adoptat joi seară pe 09.07.2020 de către Camera Deputaților. Cele mai recente proiecte sunt din data de 07.07.2020. Am auzit doar păreri despre proiect, eram curios să citesc forma în care a fost adoptat de Camera Deputaților și trimis către Senat, forul decizional. Păi, cum stăm cu transparența? Că unul zice că-i zombi, altul că a adoptat terminologia din regulamentul sanitar internațional, altul că-ți ia mașina la obor, altul că ce facem cu copiii cu ambii părinți internați…

 2. Previzibil, s-a votat zombificarea în Camera Deputaților cu o largă majoritate, 266 pentru, 11 împotrivă, 8 abțineri. Băieții cu ochi albaștrii sunt la datorie. Să trăiți!

 3. Am ajuns sa jucam sah cu viata romanilor! Daca se prelungeste starea de alerta PSD da sah (introduce motiunea de cenzura), daca nu, toata lumea beneficiaza de toate liberatile si lbertinajele posibile, incepand de la Vama Veche si terminand la Beba Veche, pentru ca apoi, daca se vor mentine cifre ridicate de infectare cu Coronavirus va fi evident de vina guvernul necenzurat.
  Dar daca electoratul va da sah si mat acestui PSD santajist, negociator, manipulator si iubitor de mite electorale!!
  Va este frica de rechizitii asupra bunurilor sau aveti nevoie de voturi care sa va apere averile???
  Ma intreb de ce nu a fost adoptata legea in regim de urgenta deja, stand pe baricade pana la 02 noaptea, apoi cu Solomon in frunte dadeau o tura la shaormerie (astea nu se pun in carca PSD-ului). A, nu erau pregatite ONG-urile, care dintre ele? Vedeti sa nu-i uitati si pe LGBT-isti, caci ei sunt cei mai tari la libertitati sau pe hastag-isti care stiu Constitutia pe de rost.
  Cei 33 de pacienti Covid 19 din Buzau asteapta sa se faca bine nu neaparat sa umble hai hui, liberi scandand ca li se respecta drepturile si cu aparatele de ventilatie dupa ei!!!!

 4. Zombi ca zombi dar îl votează majoritatea toxică la foc automat. În România avem un singur partid, PS, Partitul Structurilor. În aparență în România sunt mai multe partide. În realitate există un singur partid, cel al Structurilor, prin Structuri înțelegând matricele sociale alcătuite din foștii securiști și cadrele aparatului comunist de partid. Aceste matrice, veritabile pârghii de putere în organismul societății, au pătruns peste tot, în mass-media, în lumea afacerilor, în rețeaua bancară privată și cât a mai rămas la stat, și firește în toate partidele, împrumutând cameleonic chipul ideologiei partidului în care s-au refugiat. Dumnezeul lor acum este banul, iar în mintea lor nu poate încăpea gândul că există oameni care să nu poată fi cumpărați, șantajați sau intimidați. Un om politic, dacă vrea să miște cât de cât, nu numai că este silit să se supună constrângerilor exercitate de Structuri, dar, mai mult, el este obligat să facă parte din Structuri. Cine nu face parte din Structuri este un pion a cărui eficiență este nulă. Nu te poți păstra la putere dacă nu faci parte din Structuri. Cei mai de succes oameni de afaceri provin din Structuri. Luați la puricat observăm că toți au același trecut, se trag din aceeași pepinieră instituțională. Puieții lor, fiii, ginerii, nepoții sunt croiți pe același calapod, și cum cine se aseamănă se adună, toți se știu și se recunosc între ei.
  Partea cu zombi este corectă doar dacă se referă la indivizii din Structuri, oricât ai încerca să-i treci pe linie moartă, se revigorează miraculos și ies la suprafață.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!