Economic

7 motive pentru care ar trebui să utilizați protecția identității la domenii (WHOIS Privacy)

Serviciul de căutare WHOIS este în esență o colecție de informații care includ numele și adresa de e-mail pe care le-ati utilizat in procesul de inregistrare al unui nume de domeniu si pe care registratorii de domenii le publică odată ce achiziționați un nume de domeniu. Serviciul WHOIS este folosit ca informație de contact intr-un mod similar unei carti de telefoane tradițională.

Accesul public la aceste informatii poate genera o mulțime de complicații insa din fericire, majoritatea registratorilor  oferă servicii de confidențialitate atunci când cumpărați un nume de domeniu. Un astfel de serviciu se va asigura ca datele de contact ale domeniului dumneavoastră nu vor fi niciodată afișate în baza de date WHOIS.

Păstrarea confidenţialităţii datelor personale ale unui deţinător de nume de domeniu este foarte importanta si pentru multe persoane, taxa suplimentară anuală pentru această protecţie la ofera garantia că informaţiile aferente numelui de domeniu sunt păstrate private. Când cineva caută domeniul în baza de date WHOIS protecția confidenţialităţii WHOIS (WHOIS Privacy) va afișa datele registratorilor în locul celor ale deținătorului de domeniu. Pentru a asigura anonimitatea deținătorului și pentru a evita un eventual furt de identitate, este indicat să  activati protecția WHOIS pentru toate domeniile pe care le  dețineti.

De ce ar trebui să optaţi pentru confidenţialitatea domeniului?

1. Reducerea SPAM-ului

Atunci când numele dvs. și informațiile de contact sunt vizibile la o căutare WHOIS, riscati ca adresa dvs. de email sa fie introdusa in baze de date distribuite online pentru mass mailing / SPAM si sa primiti o mare cantitate de SPAM. Mulți marketeri vor folosi aceste informații pentru a dezvolta liste pentru a le vinde practic oricărei organizații care dorește să trimită informații prin e-mailuri în masă.

SPAM-ul ar putea include, de asemenea, emailuri de la cei care încearcă să câştige de pe urma afacerii dvs. Web designeri, alţi proprietari de websituri şi alte „oferte” vor începe să vă umple căsuţa poştală.

Înșelătoriile legate de înregistrarea domeniului, alertele false și multe altele pot deveni problematice dacă informațiile dvs. sunt puse la dispoziția publicului.

2. Evitarea furtului de identitate

Nu toți hoții de identitate caută să obțină informațiile cardului dvs. de credit. Unii vor folosi informațiile dvs. personale pentru a încerca să obțină controlul website-ului dvs. sau să creeze conturi in numele dvs..

Protecţia WHOIS reduce riscurile de a vă expune datele de identificare celor rău intenţionaţi.

3. Păreri personale vs. informare profesională

Multe persoane vor folosi setările de confidențialitate pentru a-și păstra stilul de viață profesional și personal separat.

Să presupunem că aţi afirmat ceva extrem de controversat pe canalele de socializare. Fără confidențialitatea WHOIS care vă ascunde identitatea, website-ul dvs.  ar putea fi legat de comentariul respectiv, printr-o simpla cautare dupa numele dvs.

Este posibil ca unii utilizatori online să facă tot posibilul pentru a obtine orice informație despre dvs. ca persoană, deoarece nu va impartasesc parerile exprimate online. Ascunderea adevăratei dvs. identități ajută la menținerea vieții profesionale și personale separate.

4. Controlul asupra informaţiilor de contact

Utilizarea serviciul WHOIS Privacy ajută la limitarea accesului vizitatorilor la datele de contact din baza de WHOIS.

În loc să utilizeze telefonul dvs. privat, e-mailul sau adresa dvs. de acasa pentru a afla informaţii despre serviciile pe care le oferiti, acești utilizatori vor trebui să utilizeze informațiile pe care le furnizați pe website-ul dvs. Veti avea un control ridicat atunci când vine vorba de informațiile de contact corecte.

5. Ascunderea locației fizice

Locația dvs. fizică trebuie sa ramana privata in cele mai multe cazuri. Poate că gestionaţi un magazin online de acasa sau aţi pornit un blog care devine extrem de popular si nu doriti sa fiti „vizitat” de persoane necunoscute.

6. Ascunderea dreptului de proprietate a websitului

Nu toți utilizatorii listati la WHOIS au legătură directă cu website-ul în cauză. Este o practică relativ des intalnita ca developerii și furnizorii de servicii de hosting înregistrează nume de domenii în numele clienților.

7. Nu este un serviciu costisitor

Confidențialitatea domeniului nu este o cerință  obligatorie insa este recomandata. Serviciul de protecție WHOIS nu este gratuit si este in general taxat in plus serviciului de inregistrare a numelui de domeniu; cu toate aceste este important sa stiti ca nu toate extensiile de domenii permit activarea acestui serviciu.

Pentru unele extensii serviciul WHOIS Privacy se poate achiziționa separat în momentul înregistrării domeniului sau dacă domeniul este deja înregistrat, se poate solicita acest serviciu prin intermediului departamentul tehnic sau comercial al registratorului de domeniu. Este un preţ mic care va reduce SPAM-ul si înşelătoriile. În plus, protecția WHOIS poate fi dezactivată oricând, atâta timp cât domeniul este activ.

Majoritatea extensiilor de domenii oferă posibilitatea achiziționării protecției WHOIS, însă există și excepții. In cazul unui domeniu .ro protecția WHOIS nu poate fi achiziționată dar aceasta este activată implicit din momentul înregistrării domeniului doar pentru persoanele fizice, acestea fiind protejate conform Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal 2016/679 (GDPR).

Păstrați-vă informațiile în siguranță

Pe măsură ce Internetul continuă să se dezvolte iar numărul persoanelor care  accesează site-urile web este tot mai mare, riscurile pentru informațiile dvs. personale continuă să crească. Chiar daca considerati că website-ul dvs. este prea mic pentru a primi atenție este posibil să fie doar o chestiune de timp până ca ca inbox-ul dvs. să fie inundat de mesaje nesolicitate și amenințări.

Nu presupuneți niciodată că site-ul dvs. este  nesemnificativ pentru a fi observat, chiar dacă ați cumpărat domeniul doar de o zi. Roboţilor care scanează Internetul în căutarea informațiilor personale nu le pasă de traficul de pe website si vor colecta orice informatii vor gasi online neprotejate.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker