ActualitateCultură

Cercetătorul științific Laura Kuhlman, cel mai tânăr cetățean de onoare al Buzăului

Cel mai nou cetățean de onoare al municipiului Buzău este o tânără în vârstă de 38 de ani. Ea a fost votată în unanimitate de consilierii locali. Este vorba despre Laura Kuhlman, cercetător științific, în prezent stabilită în Statele Unite ale Americii. Propunerea vine ca o consecință a celor ce se întâmplă în cadrul unui proiect deosebit de important  pentru comunitate și anume promovarea buzoienilor care  ne fac cinste, proiect pe care Primăria Buzău îl derulează de cinic ani de zile. De altfel, primarul Constantin Toma a argumentat propunerea privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău ” Laurei Kuhlman cu o prezentare la obiect, care vorbește despre valoarea concetățenilor care duc numele Buzăului peste mări și țări, care pot fi luați drept modele de tânăra generație.

 „Ei duc mai departe o moștenire extraordinară legată de școala buzoiană, despre ce s-a întâmplat și se întâmplă bun pe aceste meleaguri. Astăzi este vorba despre doamna Laura Kuhlman, o tânără plecată de la Buzău, are 38 de ani și o carieră internațională extraordinară. Este cercetător la Institutul Național al Cancerului din Statele Unite, dar a trecut pe la Paris, doctorat la Heidelberg în Germania, Toronto, Canada și acum în SUA. Ne face cinste. Promovăm aceste valori”, a argumentat primarul.

Dr. Carmen Postolache

Despre Laura Kuhlman s-a vorbit cu câteva zile înainte de ședința Consiliului Local și în cadrul evenimentului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi” realizat  la sala „Nicu I. Constantinescu” a Primăriei Municipiului Buzău. Personalitatea prezentată a fost cercetătorul științific, doctor Laura Kuhlman, născută pe 20 noiembrie 1984, la Buzău, unde a urmat cursurile primare și gimnaziale, la Școala generală nr. 15 „George Emil Palade”. Laura Kuhlmann este biochimist și scriitor medical la Institutul Național al Cancerului (National Cancer Institute / N.C.I. în Rockville), SUA și a fost prezentată buzoienilor de către mama sa, doamna doctor Carmen Postolache, care a fost alături de municipalitatea buzoiană și la evenimentul dedicat  lui George Emil Palade, biolog, medic și om de știință, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.

„Am avut-o alături de noi pe doamna Carmen Postolache și la evenimentul de omagiere a lui George Emil Palade. Șefă de promoție la Colegiul <B.P.Hasdeu>, șefă de promoție la Facultatea de Chimie din București, acum, decanul Facultății”, a spus în deschiderea evenimentului primarul Constantin Toma, inițiatorul proiectului cultural dedicat personalităților buzoiene de ieri și de azi. Alături de primarul Constantin Toma s-a aflat și dr. în istorie Adrian Marius Nicoară, care a moderat evenimentul.

Primarul Constantin Toma a continuat cu prezentarea fiicei doamnei Postolache și s-a adresat hasdeienilor din sală cu îndemnul de a se inspira  ca model de reușită din parcursul acestei tinere:  „Am aflat despre fiica dumneaei, Laura Kuhlmann, cu o biografie extraordinară, că lucrează la Institutul Național al Cancerului din Statele Unite. Sunt puține modele de urmat în viață și trebuie să știți pe care le alegeți, ca să puteți progresa”.

Despre modele a vorbit și mama Laurei, pentru că și fiica ei a avut un model când a pornit la drum în domeniul cercetării. „ Ea (n.r., Laura)  își amintește că atunci când a terminat liceul i-am dat un sfat: să-și urmeze inima, adică să-și aleagă acea profesie pentru care are o pasiune. Înainte de clasa I, ea și-a dorit să fie medic și a fost influențată în această direcție de fratele meu, unchiul ei, care a fost student la Medicină; în momentul în care a fost admis la Medicină a fost o întreagă sărbătoare în familie, pentru că era o competiție accerbă, în jur de 7-8 pe loc. Laura a fost un copil care a vrut să zboare”, a spus dr. Carmen Postolache, mama Laurei.

Elevii Colegiului Național „B.P. Hasdeu” au avut parte de un eveniment cultural, dar și științific, având în vederea preocuparea personalității prezentate, cercetare în domeniul cancerului de pancreas. „A fost prima doctorandă a conducătorului ei, Dr. Christoph Roesl. A lucrat în domeniul acesta al cancerului de pancreas. Celulele canceroase sunt înconjurate de niște proteine, care nu sunt în mod normal în celulele normale ale pancreasului. Scopul lor a fost să identifice aceste proteine și să găsească anticorpi care să le recunoască și să fie folosiți în tratarea cancerului prin alte metode. În lucrarea de doctorat au descoperit proteine utilizate ca biomarkeri, dar care pot fi utilizate și în tratarea cancerului decât prin cele obișnuite”, a explicat dr. Carmen Postolache.

Reamintim că Laura a urmat cursurile de licență ale Facultății de Biologie a Universității din București, apoi cursurile de Master în Biochimie și Biologie Moleculară la aceeași facultate.

Laura Kuhlman

În perioada 2007-2010 a ocupat poziția de Asistent de Cercetare în cadrul departamentului specialității masterale, unde a studiat efectele micotoxinelor asupra celulelor în cultură. În 2014 obține titlul de „Doctor în Științele Naturii”, specialitatea Biologia Cancerului, cu calificativul Magna cum laude.

În perioada 2014-2015, își prelungește cercetarea la D.K.F.Z. printr-o poziție postdoctorală, apoi se mută în 2016-2021 la University Health Network/U.H.N., în Toronto, Canada, unde continuă cercetarea în Proteomică și câștigă bursa memorială George Knudson (2018), apoi un grant oferit de Societatea Canadiană de Cercetare a Cancerului/C.C.S.R.I. (2019-2021), care îi finanțează studiile postdoctorale axate pe cancerul de sân. Colaboreaza cu Universitatea McMaster (Hamilton, Canada) pentru investigarea proteinelor de suprafață celulară, exprimate în glioblastom și meduloblastom.

Activitatea  sa de cercetare se finalizează cu publicarea a patru articole (plus două articole în evaluare) și zece abstracte publicate internațional. În 2020 a devenit  scriitor științific la U.H.N., Toronto, unde publică opt articole educaționale pe diferite teme științifice.

În 2021 se alatură departamentului de diagnoză și tratare a cancerului, la Rockville, S.U.A., unde participă în dezvoltarea de noi terapii și inițierea de noi studii clinice în Biologia Cancerului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker