Actualitate

Clădire monument istoric din Buzău, scoasă la vânzare

Județul Buzău este plin de clădiri monument istoric, în care au locuit oameni de vază ai epocilor trecute, bogat decorate și pline de încărcătură istorică, dar care, din nepăsare sau neputință, se prăbușesc sub ochii noștri. Conacul Procopie Casota, din satul Casota, comuna Glodeanu Siliștea, este unul dintre monumentele istorice din județ cu o bogată istorie în spate și cu un aspect impresionant, ușor de distins de către cei ce trec prin sat.

Castelele franceze, inspirația pentru conac

Conacul a fost construit între 1872 și 1888 în stilul conacelor de țară franceze de secol XIX, pe un teren ce însumează 4.127 metri pătrați, inspirația arhitectului venind de la castelele de pe Valea Loarei. Cei aproape 700 metri pătrați ai construcției sunt distribuiți pe patru niveluri: o pivniță mare, parterul și primul etaj cu paisprezece camere de primire și de locuit, precum și terase, plus o zonă imediat sub acoperiș, cu un balcon tip turn și o mansardă spațioasă. Clădirea servitorilor este legată de conac printr-un coridor lung și are opt camere încăpătoare.

În centru, conacul are un turn înalt, iar acoperișul conține elemente de inspirație barocă, balustradele balcoanelor și ale casei scărilor fiind realizate din fier forjat de foarte înaltă calitate. Stâlpii din lemn sculptat, cu diferite modele țărănești, sprijină culoarul acoperit care leagă conacul de clădirea servitorilor.

Conacul, folosit drept internat în perioada interbelică

Primul proprietar atestat al conacului a fost serdarul de origine aromână Athanasie Casotta, care l-a lăsat moștenire fiilor săi, Alexandru și Procopie, în anul 1870. În 1910, Procopie Casotta a donat moșia sa către Eforia Spitalelor Civile, cu obligația ca din uzufructul ei să se construiască un spital (distrus de germani în timpul Primului Război Mondial) și o școală.

În perioada interbelică, moșia a revenit în proprietatea Ministerului Instrucțiunii și Cultelor, iar clădirea conacului era folosită drept internat pentru elevii Școlii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”. Donarea moșiei către o instituție a statului a salvat-o de la naționalizare, păstrându-i funcțiunea chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial. În perioada comunistă, clădirea a devenit sediu al Cooperativei Agricole de Producție (CAP), iar după Revoluția din 1989, conacul a trecut în administrarea Consiliului Județean Buzău, până în anul 2003, când este trecut din proprietatea publică în cea privată a județului Buzău.

Situația prezentă: restaurarea a fost oprită, iar conacul scos la vânzare

În 2006, conacul a trecut în proprietate privată, iar scoțianul Moray Letham, cel care l-a achiziționat, a demarat procesul meticulos și costisitor al restaurării. Unele surse menționează că tocmai costurile ridicate ale restaurării l-ar fi făcut pe proprietarul conacului să abandoneze proiectul și să îl scoată la vânzare. Mai mult, se pare că acesta nu a știut exact ce fel de clădire achiziționează, iar statutul de clădire monument istoric l-a obligat să respecte reguli stricte în ceea ce privește restaurarea.

Contactat de jurnaliștii de la cugetliber.ro, proprietarul conacului a mărturisit că ceea ce a găsit la fața locului este un dezastru: în perioada în care administrarea clădirii a revenit autorităților publice, conacul a fost vandalizat, iar localnicii au ocupat abuziv suprafețe din moșie, construindu-și locuințe. „Trebuie să știți că au fost ani buni de neglijare și de furt! Din interior, s-au furat elemente de fier forjat originale (au fost duse la fier vechi), tocurile ferestrelor, din lemn de stejar, obiectele din sticlă – oglinzi, candelabre. Ca să nu mai vorbesc despre părți ale terenului. Toate s-au petrecut în timp ce conacul a fost în grija comunității”, transmite proprietarul conacului din Buzău.

Câțiva ani mai târziu, conacul Procopie Casotta apare listat la vânzare pe site-ul unei companii de consultanță imobiliară din țara noastră, specializată în promovarea și tranzacționarea proprietăților istorice și artistice, parte a patrimoniului identitar românesc: palate, castele, conace și vile vechi de secole. Cu toate că valoare estimată a conacului este între 350.000 – 500.000 euro, acesta se vinde cu 275.000 euro. Compania care se ocupă de vânzare menționează că locația este una potrivită pentru o unitate de cazare, restaurant, centru de evenimente sau locuință.  „Având în vedere frumusețea acestui conac, starea relativ bună în care se află, suprafața utilă mare și curtea generoasă, opțiunile de destinație sunt extrem de variate: han sau pensiune cu restaurant și cramă, centru de evenimente, reședință permanentă sau de vacanță, muzeu, sediu de firmă sau fundație”, scrie sothebysrealty.ro.

Deși este listat la vânzare încă din 2019, conacul nu prezintă interes, tocmai din pricina numeroaselor complicații care vin la pachet cu acesta. Proprietarul nu mai are fonduri pentru a-l restaura, iar autoritățile nu pot interveni. În aceste condiții, cel mai probabil conacul va cădea pradă vremii și se va dărâma bucată cu bucată, ca multe alte clădiri istorice din Buzău.

Un comentariu

  1. Este foarte adevărat, se pare că și proprietarul începe să aibă vârsta castelului. Eu am contribuit la restaurare, sunt tâmplar din zonă, dar nici bani nu a avut suficienți. Se va vinde și se va restaura! Nu cred ca va fi paragină.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker