Economic

Cele mai mari cooperative agricole românești au afaceri în județul Buzău

Aaylex și Țara Mea ocupă primele două locuri după rulajul net de anul trecut

Fermierii români au început să reînvețe să facă afaceri prin asociere din cauza presiunii care este pusă de marii retaileri care impun reguli stricte și cer cantități mari de marfă. Anul trecut, care a fost un an total diferit pentru orice business, au fost înființate 166 de cooperative agricole, ajungându-se astfel la un număr de 1.621, dublu comparativ cu anul 2014. Conform informațiilor ofe­rite de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul cooperativelor radiate a fost de 16.

Este pentru prima oară când primele cinci cele mai mari cooperative agricole din România au trecut, împreună, pragul de jumă­tate de miliard de lei rulaj net, după ce anul trecut s-a înregistrat o ușoară creș­tere. În 2020, agricultura a trecut de un nou prag, primele cinci cooperative după cifra de afaceri au ­rea­lizat un rulaj net de 508,1 milioane de lei, după o creștere de 1,7 la sută față de anul anterior.

Cea mai mare cooperativă agricolă românească este Aaylex Cooperativă Agricolă, ce a fost înființată în anul 2009 de către 13 companii cu afaceri în industria cărnii de pasăre, inclusiv Avicola Buzău, care este parte a grupului Aaylex și producătorul brandului CocoRico. Cooperativa se ocupă în principal de producția hranei pentru păsări și a fost creată de către către antreprenorul Bogdan Stanca. Ajunsă la 53 de salariați, cu un profit de 2,3 milioane de lei, acesta reprezintă 1,4 la sută din cifra de afaceri. De asemenea, față de anul 2019, businessul cooperativei a crescut cu 1,6 la sută. Grupul Aaylex este unul dintre cei mai mari jucători din food industry care acoperă lanțul integrat de la producția de hrană pentru păsări și alte animale, genetica și creșterea puilor, abatorizare, producția de carne proaspătă de pui și produse din carne de pui cu valoare adăugată, până la comercializarea produselor finite.

După Aaylex Cooperativă Agricolă, urmează Cooperativa Agricolă Integrată Țara Mea, cea care livrează mărfuri către ­Kauf­land și care a fost înființată în anul 2016. Aceasta este deținută de cinci acționari, persoane juridice, fiecare având câte 20 la sută dintre părțile sociale. În anul 2020 a fost raportată o cifră de afaceri netă în valoare de 152,9 mi­lioane de lei, cu 3,6 la sută peste nivelul anului anterior. Cooperativa are 16 angajați și un profit net de aproximativ două milioane de lei. Printre afacerile Țara Mea se numără și o fabrică de procesare a laptelui la Berca.

A treia mare cooperativă agricolă după cifra de afaceri din anul 2020 este Agroprod Crasna Coope­rativa Agricolă, cu acti­vități mixte în ferme vegetale și zootehnice. Conform termene.ro, cooperativa este deținută de patru entități juridice controlate de fermierii Sebastian Moza, Istvan Silke, Gheorghe Szilagyi și Istavan Nagy și a raportat anul trecut un rulaj net de 76, 3 milioane de lei, cu 8 la sută peste nivelul din anul 2019.

A patra cooperativă agricolă după rulajul de anul trecut este Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest, din Timiș. Aceasta a raportat în anul 2020 afaceri cu 8 la sută mai mari față de anul 2019, doar cu patru angajați.

Locul cinci este ocupat de Argeș Biosud Cooperativă Agricolă, din Argeș, ce a raportat afaceri de 48,4 milioane de lei în 2020 și are 11 angajați. Mai mult, aceasta este singura coo­perativă dintre cele cinci care a raportat scădere în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Este vorba de o scădere de 17 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker