Politic

Cu cine joacă la centru dreapta buzoiană

Liberalii se mai gândesc, USR-PLUS merge în tabăra perdanților

Liberalii buzoieni nu au luat încă decizie privind mandatul cu care vor pleca la Congres delegații PNL Buzău. Conform președintelui organizației județene a Partidului Națio­nal Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, o decizie legată de susținerea lui Ludovic Orban sau a lui Florin Cîțu nu va fi luată mai devreme de săptămâna viitoare. ,,Joi, 8 iulie, vom avea prima întrunire a Biroului Politic Județean, vom discuta pe această temă. Dar o hotărâre va fi luată cel mai probabil săptămâna viitoare, la ședința Comitetului Director”, a declarat Avrămescu pentru OPINIA.

Lupta pentru putere în PNL se duce fără mănuși. Florin Cîțu și-a intensificat atacurile la Ludovic Orban în ultima perioadă, când au loc alegeri cu miză în filiale liberale în perspectiva Congresului din septembrie. Ofensiva de comunicare a premierului nu se reflectă însă, în acest moment, în calculele de putere după ce s-a tras linie după alegerile de până acum din organizații, susține HotNews. Scorul aproximativ este de 60%-40% în favoarea șefului PNL, potrivit unor surse liberale citate de site-ul de știri ­res­pectiv. Conform HotNews, tabăra Orban s-ar baza pe delegații la Congres din Botoșani, Bacău, Galați, Buzău – unde, cum arătam mai sus, nu s-a luat nicio decizie, chiar dacă, la scurt timp după alegerile parlamentare, responsabilii PNL Buzău și-au declarat sus­ținerea pentru Orban -, Iași, Sectorul 5 și Sectorul 1, în vreme ce Cîțu pe cei din Suceava, Neamț, Vaslui și Sectorul 2.

Pe de altă parte, un calcul al Ziare.com arată că premierul ar fi în avantaj în acest moment, când nu au fost organizate conferințe în organizațiile din Oltenia și Ardeal. Conform sursei citate, până acum, când au fost organizate conferințe în 13 filiale, premierul ar fi în avantaj, mizând pe susținerea a aproximativ 490 de delegați, în timp ce Ludovic Orban se poate baza pe susținerea a aproximativ 120 de delegați, iar ­apro­ximativ 430 de delegați sunt în continuare indeciși. Calculul Ziare.com ia în considerare cei 59 de delegați buzoieni desemnați sâm­băta trecută ca făcând parte din tabăra indecișilor.

Cum s-au poziționat Cîțu și Orban

În lupta din partid, Florin Cîțu aplică tactica useristă, omul nou în politică versus omul vechi. Premierul încearcă „o pesedizare” a lui Ludovic Orban, construindu-i acestuia la nivel de discurs o imagine a dușmanului din interior, lipindu-l de PSD. În discursul de la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a avut momente în care a transformat tribuna parlamentului în cea electorală de partid, decretând că este singurul care s-a opus PSD și cel mai mare dușman al formațiunii conduse acum de Marcel Ciolacu.

Premierul făcea aluzie la momentele în care PNL a avut înțelegeri oficiale, dar și neoficiale cu PSD. Mai exact, pe de o parte, în perioada 2007-2008, în care Guvernul minoritar al lui Călin Popescu Tăriceanu și-a încheiat mandatul cu sprijinul tacit al PSD din Parlament, după ce PD a fost dat afară din Palatul Victoria. Pe de altă parte, pe vremea USL, când partidul era condus de Crin Antonescu. În ambele cazuri însă, Ludovic Orban a fost cel care s-a opus, în forurile de conducere, înțelegerii cu PSD.

O altă linie de comunicare este victimizarea. Florin Cîțu acuză dictatura din PNL, spunând că susținătorii săi sunt ame­nințați.

O a treia linie de comunicare este cea referitoare la banii pentru primari, pe care premierul nu a reușit încă să-i atragă de partea sa. La scurt timp după ce Ludovic Orban a invocat necesitatea unui PNDL 3, de vreo 40 de miliarde de lei pentru proiecte de infras­tructură, Florin Cîțu a anunțat că nu va mai exista niciun PNDL 3, însă are propriul program de investiții cu bani de la buget, 7 miliarde, susținând că trebuie premiați cu fonduri pentru drumuri primarii care au tras apă și canal în comunele lor.

La USR-PLUS, lucrurile sunt clare

Alegerile din organizațiile USR-PLUS s-au încheiat, conturând tabloul influenței în partid în perspectiva Congresului din această toamnă. Potrivit informațiilor HotNews.ro, în urma scrutinului intern tabăra Barna a câștigat majoritatea în birourile de conducere din 29 de județe, bazându-se astfel și pe un număr mai mare de delegați la Congres. Cele 29 de județe sunt Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu-Mare, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Timiș, Suceava, Teleorman, Sibiu și Mureș.

USR-PLUS Buzău, organizație controlată total de membri ai Partidului Libertății, Unității și Solidarității, va trimite la Congres o delegație formată exclusiv din membri ai fostului PLUS, care vor vota, previzibil, cu Dacian Cioloș, dar degeaba, după cum se pare.

Președintele USR-PLUS, rezultat din fuziunea celor două partide, va fi decis la Congresul care va avea loc pe 2 octombrie. Până acum, și-au anunțat oficial candidatura la șefia partidului Dan Barna și Dacian Cioloș.

Recent, Dacian Cioloș i-a propus lui Dan Barna să nu candideze niciunul dintre ei la șefia USR-PLUS, propunere refuzată însă de acesta din urmă. „Eu am participat la toate luptele și la toate confruntările pe care USR-PLUS le-a avut. Inten­ționez să merg mai departe, pentru că eu cred foarte mult că USR-PLUS este un partid care pe termen lung va avea un cuvânt greu în politica din România”, a declarat Barna la vremea respectivă.

2 Comentarii

  1. Cu un Câțu agresiv și ,,jucător ,, nu aș vedea un succes pe termen lung al PNlL. Scoate ,perfid,din arenă, tot ce nu îl agreează,,dar mai supărător este faptul cu nu are respect pentru viziunea membrilor delegați. Nu poți impune viziunea ta,celorlalți….

  2. E ca-n bancul cu CCCP: cu cine se învecinează Uniunea Sovietică? Cu cine vrea ea.
    Eu zic că Avrămică merge cu Antonică adică cu Șică adică cu luzerii. Măcar 50 ani de administrație cu luminili astea și ne-am scos!

Articole similare