Economic

Firma fostei soții a lui Sorin Blejnar administrează insolvența companiei râmnicene Getica 95

Aceasta a fost înființată de ex-senatorul PSD Șerban Nicolae

Tribunalul Buzău a admis, la începutul acestei luni, cererea de intrare în insolvență a Getica 95, pe care a depus-o râmniceanul Viorel Tudose, dețină­torul acestui business. ­Des­chiderea procedurii de insolvență pentru compania care, în ianuarie 2021, a devenit cel mai mare furnizor de energie din piața concurențială, a fost cerută de Banca Transilvania și alte trei companii precum Vis Solaris, Elisolar și Flavus Investiții.

Firma de profil Prime Insolv Practice SPRL a fost desemnată administrator judiciar provizoriu. Asociații acestei firme sunt Andreea Florentina Blejnar, fosta soție a ex-șefului ANAF Sorin Blejnar – în prezent închis, într-un dosar de corupție-, Ioana Toma, și avocata Tatiana Manolache Onofrei. Conform profit.ro, firma de insolvență a fost înființată în anul 2010 de către fostul parlamentar și secretar de stat PSD Șerban Nicolae.

De-a lungul timpului, Prime Insolv Practice SPRL a gestionat și falimentul firmei imobiliare Avrig Office Properties SRL, din grupul Avrig 35, fondat în anul 1999 de către omul de afaceri Alexander Hergan și un grup de investitori americani, care a realizat proiecte precum Charles de Gaulle Plaza, Iris Titan și Iris Pitești. Mai mult, acesta a gestionat și falimentul Asociației de Fotbal Club Steaua, structura non-profit pe care a funcționat în trecut echipa de fotbal din Ghencea, controlată în prezent de Gigi Becali.

Menționăm că Getica 95 Com și-a exprimat intenția în instanță de a depune un plan de reorganizare și de a reveni în circuitul economic normal. Reamintim că Getica 95 este cel mai important furnizor de energie de pe piața concurențială, cu o cotă de piață de 12,15 la sută în luna ianuarie, având mai mult de un procent peste principalii săi concurenți (Electrica Furni­zare, Enel Energie și Enel Energie Muntenia) și aproa­pe cinci procente peste E.ON Energie sau CEZ Vânzare.

Într-un comunicat de presă, Getica susținea că scopul companiei este acela de a-și continua activitatea la aceeași calitate oferită. În anul 2020, compania a avut afaceri aproape triple, comparativ cu anul precedent, și un profit net în creștere. Cu toate acestea, datoriile au crescut de la 155,6 ­mi­lioane lei, la 267,1 milioane lei, fără să existe restanțe către ANAF. Din acest motiv, Getica 95 a fost nevoită să anunțe, printr-un comunicat de presă, motivele care au stat la baza deciziei de  a intra în insolvență.

,,Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de ­energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare, au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin Legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețu­rilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă, ceea ce a condus la o criză în piața de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 20202, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se preciza în comunicatul Getica 95.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker