Economic

Cele mai interesante destinații din Transilvania în 2024

Transilvania, sau Ardealul, cum i se spune în limbaj popular de sute de ani, e acel ținut din România pe a cărui suprafață și istorie și-au lăsat amprenta atâtea popoare și culturi diferite. Dintre acestea, cele mai influente au fost cele ale maghiarilor și secuilor, germanilor (sașii) și românilor. Aceste popoare construit împreună, dar și în competiție, aproape tot ce are astăzi de oferit Ardealul, de la clădiri cu destinație religioasă până la cetăți impunătoare și palate ce impun noblețe. Acest articol prezintă câteva dintre cele mai interesante locuri din Transilvania care pot fi vizitate și în 2024.

Trei locuri din Transilvania care așteaptă vizitatori anul acesta

Prima locație transilvăneană ce apare în această listă este orașul Sibiu, care e prezentat și în poza de la început, fotografiat din dronă. Sibiul este de aproape două decenii într-o creștere economică incredibilă, care se reflectă și în calitatea serviciilor pe care le poate oferi vizitatorilor. Spre exemplu, arhicunoscutul Festival Internațional de Teatru din Sibiu se ține și anul acesta în centrul orașului, începând din data de 23 iunie. Dacă hotărăști că acea perioadă este propice unei vizite, ar trebui să știi că în Sibiu poți intra în Palatul Brukenthal, care funcționează ca muzeu și conține, în mare parte, colecția personală de artă a baronului Samuel von Brukenthal. De asemenea, dacă dorești să îți iei o cazare în oraș, merită reținut că orașul vechi ocupă o suprafață mult mai mare din întreaga zonă urbană decât oricare centru din alte orașe, precum Clujul și Brașovul. Acest aspect aproape unic, care îți permite să trăiești pentru câteva zile într-o zonă vastă cu arhitectură premodernă, a facilitat Sibiului să fie votat în 2008 al 8-lea cel mai idilic oraș din Europa.

Castelul Huniazilor este un alt loc ce merită vizitat în 2024. Acest castel, construit de marile personalități istorice Iancu de Hunedoara și fiul său, Matei Corvin, se află la periferia orașului Hunedoara, din județul cu același nume. Istoria plină de peripeții și veche de peste 500 de ani a castelului, dar și aspectul său romantic, cu acoperișurile turnurilor țuguiate și pârâiașele limpezi ce îl înconjoară, ar fi de ajuns pentru ca o vizită să își merite timpul și costurile. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, castelul a fost renovat și serviciile au fost îmbunătățite prin accesarea de fonduri europene. Astfel, exteriorul a fost renovat în stil neo-gotic, iar în interior sunt pregătite din ce în ce mai multe camere care reconstituie modul de trai din castel de acum câteva sute de ani. Pentru mai mult de jumătate din populația României, o vizită la castel necesită traversarea munților. Dacă vrei să conduci pe minunatele drumuri montane ce oferă acces către Transilvania (Transalpina; Transfăgărășan), e cel mai bine să te aventurezi cu o mașină bine echipată cu jante de pe janta.ro, dar și cu anvelope potrivite anotimpului în care efectuezi vizita.

Un alt obiectiv de neratat este Salina Turda. Această salină a fost inițial folosită exclusiv în scop de extracție a minereului, însă de câteva decenii a devenit un obiectiv turistic dotat cu terenuri de sport, sală de concerte, un amfiteatru, și în care tururile ghidate cu teme istorice și geologice au loc pe parcursul întregului program de vizitare.

În concluzie, Transilvania este o regiune nespus de bogată din punct de vedere istoric, cultural și, implicit, turistic. Principalele trei obiective care merită din plin o vizită în 2024 sunt: Sibiul, Castelul Huniazilor și Salina Turda. 

 

Articole similare