Economic

Ce trebuie să știi despre înaintarea în vârstă

Îmbătrânirea este un proces gradual, continuu, care face parte din natura umană, începând încă de la vârsta adultă. În jurul vârstei mijlocii, funcțiile organismului încep să intre în declin, având impact asupra sănătății [1]. Procentul populației vârstnice se află în creștere în țările în curs de dezvoltare, fapt cauzat în special de declinul rapid al fertilității și al mortalității premature [2]. Citește în continuare și află care sunt principalele schimbări asociate cu înaintarea în vârstă!

Îmbătrânirea organelor

Funcționarea organelor depinde de funcționarea celulelor ce intră în alcătuirea lor. Odată cu îmbătrânirea, funcția celulelor începe să se degradează, iar acestea ajung să moară. În anumite organe, celulele care mor nu sunt înlocuite, astfel că numărul de celule scade. De exemplu, numărul de celule de la nivelul testiculelor, ovarelor, ficatului și al rinichilor scade marcant odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce conduce la funcționarea deficitară a acestor organe.

Fragilizarea oaselor

Oasele tind să devină mai puțin dense pe măsură ce organismul îmbătrânește. Scăderea moderată a densității osoase poartă numele de osteopenie, iar scăderea marcată se numește osteoporoză. Fragilizarea oaselor le predispune la fracturi, chiar și în cazul unor traumatisme ușoare. La femei, pierderea masei osoase este accelerată după menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen, hormon cu rol important în formarea oaselor și în menținerea densității acestora.

Slăbiciunea musculară

Masa și forța musculară încep să scadă în jurul vârstei de 30 de ani și continuă pe tot parcursul vieții. Scăderea totală asociată îmbătrânirii este de aproximativ 10-15%. În absența unei patologii asociate, pierderea masei și a forței musculare peste această valoare poate fi prevenită prin practicarea unei activități fizice regulate. Exercițiile fizice practicate periodic, în special antrenamentele de rezistență, contribuie la întărirea musculaturii și pot întârzia pierderile musculare.

Slăbirea vederii

Schimbările vederii sunt de obicei primul semn al îmbătrânirii. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, la nivelul ochiului apar modificări precum:

  • rigidizarea lentilei ochiului cu afectarea vederii de aproape;
  • creșterea densității lentilei ochiului cu afectarea vederii în medii luminate difuz;
  • încetinirea reacției pupilei la modificările de luminozitate;
  • îngălbenirea lentilei ochiului cu modificarea modului în care sunt percepute culorile;
  • scăderea numărului de celule nervoase cu afectarea percepției adâncimii;
  • scăderea secreției de lichide la nivel ocular și apariția senzației de ochi uscat.

Pierderea fermității pielii

Pe lângă înaintarea în vârstă, expunerea la soare de-a lungul vieții contribuie la modificarea aspectului pielii. Schimbarea aspectului și elasticității pielii ca urmare a îmbătrânirii este cauzată de modificarea sintezei, structurii și flexibilității colagenului și elastinei, două proteine esențiale pentru fermitatea pielii [3].

În concluzie, înaintarea în vârstă este un proces natural ce aduce modificări importante în funcționarea organismului nostru. Adoptă un stil de viață echilibrat, cu obiceiuri alimentare sănătoase și activitate fizică regulată pentru a întârzia cât de mult posibil instalarea efectelor îmbătrânirii!

 

Surse informative

  1. Stefanacci, Richard G. “Overview of Aging – Older People’s Health Issues.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 19 Sept. 2022, www.msdmanuals.com/home/older-people%E2%80%99s-health-issues/the-aging-body/overview-of-aging. 
  2. Amarya, Shilpa, et al. “Ageing Process and Physiological Changes.” Gerontology, 4 July 2018, doi:10.5772/intechopen.76249. 
  3. Stefanacci, Richard G. “Changes in the Body with Aging – Older People’s Health Issues.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 19 Sept. 2022, www.msdmanuals.com/home/older-people%E2%80%99s-health-issues/the-aging-body/changes-in-the-body-with-aging#v8967857. 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker