Economic

4 Sfaturi pentru preparate sous-vide

Preparatele obținute prin metoda sous vide oferă o savoare intensă, pe care o poți distinge cu ușurință. Prin gătirea în sucurile proprii, alimentele își păstrează nutrienții și capătă o textură moale, suculentă și plăcută. Dacă vrei să te bucuri și tu de rețete delicioase, asemănătoare celor din restaurantele de top, iată câteva sfaturi utile atunci când gătești produse sous vide.

Prepară alimentele vidate în cuptorul electric cu aburi

Alimentele vidate pot fi preparate atât în baie de apă cât și la cuptor. Rezultatele obținute pot totuși să difere semnificativ, condițiile de preparare fiind mai dificil de controlat în cazul în care alegi baia de apă.

Pentru o precizie sporită, o temperatură constantă și un flux de aer distribuit într-un mod egal, varianta cuptorului electric este cea mai potrivită. Preparatele gătite la abur cu ajutorul cuptorului sunt coapte uniform, iar tu știi exact de cât timp ai nevoie pentru pregătirea mesei. În plus, mâncarea astfel obținută își va păstra culoarea și forma și va atinge textura ideală, fără a deveni prea zemoasă sau prea tare.

Condimentează produsele înainte de a le vida

Vrei ca gustul preparatelor tale să fie cât mai intens? Nu aștepta până ce carnea sau legumele s-au gătit pentru a adăuga sarea sau condimentele tale favorite. Presară încă de la început mirodeniile indicate în rețetă și adaugă uleiurile, untul sau vinul înainte de a sigila punga.

Este recomandat să folosești ierburi aromatice proaspete în locul celor uscate, deoarece în vid aromele pătrund mai ușor în interiorul produsului, iar tu vei degusta un preparat plin de savoare. Ai grijă însă să nu adaugi o cantitate prea mare – această metodă de gătit nu permite evaporarea sau diluarea sucurilor, așa cum se întâmplă când gătești în tigaie sau în mod clasic la cuptor.

Asigură-te că punga este intactă înainte de a o introduce în cuptor

Pentru ca preparatele tale să iasă exact așa cum îți dorești, este important ca sigilarea să fie impecabilă. Dacă punga este perforată, sucul propriu în care trebuie să se gătească produsul se va evapora, iar textura obținută nu va fi cea potrivită.

Înainte de a introduce punga cu alimente în cuptor, pune puțină presiune pe produsul vidat și asigură-te că nu pierde lichid și nu există vreo zonă perforată pe unde poate pătrunde aerul. Produsele sous-vide se gătesc în general timp de câteva ore, așa că este bine să știi de la început că toate condițiile pentru obținerea unui preparat perfect sunt îndeplinite.

Adaptează temperatura la metoda de lucru și la preparatul gătit

În general, pentru prepararea alimentelor sous-vide se folosesc temperaturi mai reduse decât în cazul tehnicilor de gătit tradiționale. În funcție de produsul vidat, folosirea aburului sau a unui cuptor cu ventilator, temperaturile pentru prepararea sous-vide variază între 30 și 90 de grade Celsius.

Spre exemplu, pentru gătirea somonului medium-rare este nevoie de o temperatură între 40 și 50 de grade, vita necesită între 55 și 60 de grade, iar porcul se prepară la 60 de grade. Pentru anumite legume, cum sunt rădăcinoasele, temperatura optimă este între 80 și 85 de grade. Setează de la început temperatura recomandată și așteaptă până ce cuptorul electric a atins-o pentru a introduce preparatul sous-vide.

Fie că ai mai gătit sous-vide și vrei să îți îmbunătățești tehnica sau vrei să încerci o metodă nouă prin care poți obține preparate impresionante, dacă urmezi îndeaproape aceste sfaturi vei avea șanse mari de reușită. Folosirea unei tehnici de gătit adaptate contribuie la obținerea unor preparate sous-vide cu o savoare unică, potrivite pentru ocazii speciale.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker