Politic

Ce spune Romanescu despre impozitarea pensiilor speciale

Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe baza principiului contributivității, iar impozitarea acestora reprezintă ,,un pas normal spre echitate și normalitate”, a scris pe pagina sa oficială de Facebook deputatul liberal de Buzău Cristinel Romanescu. ,,S-a votat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege privind impo­zitarea pensiilor speciale. A fost adoptat astfel și amendamentul depus de Partidul Național Liberal la această inițiativă, prin care se ­pro­pune impozitarea progresivă a pensiilor speciale, de la 10% până la 85%. Astfel, toate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%.

PNL a optat pentru va­rianta impozitării progresive, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale Curții Constituționale a României, care au interzis eliminarea totală a acestui tip de privilegii, prin declararea neconstituțională a proiectului PNL de eliminare a pensiilor speciale, adoptat de Parlament în luna ia­nua­rie. Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. Iar de astăzi (miercuri, 17 iunie, n.r.), toate pensiile speciale din România vor fi impozitate. Votul de astăzi (miercuri, 17 iunie, n.r.) – Un pas normal spre echitate și normalitate!”, a scris Romanescu pe pagina sa oficială de Facebook.

Miercuri, Camera Deputaților a aprobat, în cvasiunanimitate, cu 307 de voturi pentru și doar unul împotrivă, taxarea diferenței dintre pensia specială și cea realizată prin contribuțiile vărsate, periodic, la fondul de pensii, de-a lungul vieții active. Diferența de la 2.000 de lei (echivalentul a circa 400 de euro) pâna la 7.000 de lei se impozitează, ca și până acum, cu 10 procente, iar pentru sumele care depăsesc 7.000 de lei impozitul va fi de 85 la sută. Decizia impozitării progresive a pensiilor speciale a fost luată într-o procedură accelerată, prin consensul tuturor grupurilor parlamentare.

Potrivit datelor Casei de Pensii Publice, numărul celor care primesc pensii de serviciu era, la sfârșitul lunii trecute, de circa 9.500. Aproape 4.100 sunt beneficiari ai Legii privind statutul procurorilor și judecătorilor. Unul dintre ei este benficiarul celei mai mari pensii din România, de peste 19.000 de lei. Mai beneficiază de pensie de serviciu circa 150.000 de foști angajați din sistemul de ordine publică și siguranță națională.

Comentatorii remarcă neobișnuitul consens pe această temă la care au ajuns partidele din Parlament. Situația era cumva previ­zibilă. Pe de o parte, fiindcă, pe fondul pandemiei de COVID-19 și a cheltuielilor colosale de la buget pe care le-a presupus aceasta, devine tot mai improbabilă majorarea, cu 40%, din toamnă, a tuturor pensiilor obișnuite, mult mai mici decât cele speciale. Pe de alta, fiindcă în România vor avea loc, peste câteva luni, alegeri locale și parlamentare. Și niciun partid nu ratează ocazia să se facă simpatic electoratului, prin decizii pe placul acestuia.

Un comentariu

  1. Mai mincinosilor,n-ati livrat nimic din ce-ati promis,pensiile speciale sunt tot acolo,l-ati manevrat cu psd-eaua
    pe mina de asa maniera sa pice la curtea cu asa zisi constitutionali,in guvern nulitati cu duiumul,cam asta-i adevarul

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker