Economic

Ce spun polițiștii de la Imigrări despre angajarea refugiaților ucraineni

Având în vedere fluxul mare de cetățeni ucraineni care intră în România, din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, au fost luate anumite măsuri privind încadrarea în muncă a cetățenilor străini. Mulți dintre ucraineni doar tranzitează România, în timp ce alții aleg să rămână în anumite orașe din țară și chiar să se angajeze aici. Așa s-a întâmplat și la Buzău, unde câteva firme deja au început să scoată locuri pentru cetățenii ucra­i­neni, având în vedere do­rința acestora de a se angaja aici.

La Buzău, momentan au fost scoase aproximativ 40 de locuri de către firma Martelli Europe, iar omul de afaceri Ionel Gagu este interesat să angajeze ca ajutor de bucătar câteva persoane care sunt cazate în Hotelul Maria.

Astfel, în contextul noi­lor modificări legislative, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare și pot solicita prelungirea dreptului de șe­dere în scop de muncă fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere, se arată într-un comunicat de presă al Imigrărilor.

Prelungirea dreptului de ședere se materializează prin emiterea unui permis unic (permis de ședere care atestă dreptul de ședere și de muncă) cu valabilitate de până la 1 an.

Dreptul de ședere se poate prelungi pentru perioade succesive de 1 an, în situația în care sunt men­ținute condițile care au stat la baza acordării dreptului de muncă inițial.

Articole similare