Educație

Ce sindicaliști din Educația buzoiană sunt scutiți de prezența la școală

Începutul anului școlar se apropie, iar luni a fost ­pu­blicată lista celor 114 cadre didactice, reprezentanți ai sindicatelor din Federația Sindicatelor Libere din Învă­țământ, care au degrevare de normă didactică, parțial sau total, prin ordin de ­mi­nistru, la propunerea sindicatelor, potrivit documentului publicat de Edupedu.ro. Concret, este vorba despre acei profesori care își primesc salariile întregi fără să predea nicio oră sau susțin doar o parte din orele din norma didactică. Lista în cauză a fost aprobată înainte ca ministrul să anunțe că nu vor mai crește salariile din învăță­mânt anul acesta, pe motiv că ,,sunt o serie de alte priorități”.

,,Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micșorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creșe, avem nevoie de creș­teri bugetare pentru salari­zarea surplusului de personal din grădinițe, avem nevoie de creșteri pentru acope­rirea programului <Masa caldă> (…) avem nevoie de foarte multe lucruri și trebuie să prioritizăm aceste creșteri”, a spus Sorin Cîmpeanu.

O poziție deloc favorabilă față de liderii de sindicat, în general, a exprimat-o premierul Cîțu: „În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, adică cu acea creștere din anul 2020, cu inflație în scădere (…) Sectorul privat spune foarte clar: în 2021 nu vor exista creșteri ­sala­riale pentru că în continuare este o criză economică. Mi se pare necinstit față de ceea ce se întâmplă în sectorul privat, unde avem oameni care plătesc taxele, plătesc salariile, au trecut printr-o perioadă dificilă și totuși merg mai departe. Aici cred că trebuie să avem o discuție onestă noi în societate: singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani de zile sunt liderii de sindicat. Este OK în timp ce în restul societății se mai fac schimbări? Haideți să mai discutăm și despre această lege, să vedem cum ajung acele cotizații, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este OK să se ia automat din conturile oamenilor?”, a spus Florin Cîțu.

Prin degrevarea de normă, liderii de sindicat din Educație își primesc salariile întregi, dar au dreptul să nu își țină orele pentru disciplinele pe care le predau, orele fiind preluate de alte cadre didactice pe care școala este nevoită să le plătească pentru a ține aceste cursuri. Degrevarea de normă este un procedeu legal și este prevăzută în articolul 94 al Contractului Colectiv de Muncă din Învățământ în limita a 115 reprezentanți. Liderii sindicali sunt degrevați pentru a participa la ,,procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învăță­mânt”.

32 de cadre didactice din lista aprobată de ministrul Educației au degrevare totală de normă, adică nu vor preda nicio oră la clasă în anul școlar 2021-2022. Prin­tre aceștia este și liderul FSLI, Simion Hăn­cescu, care este degrevat total de norma de profesor de fizică de la Colegiul de Arte din Slobozia, județul Ialomița.

Printre cei 114 profesori se regăsesc și trei buzoieni, toți profesori de Educație fizică și sport. Este vorba despre Ion Dobre, profesor la Școala Gimnazială ,,George Emil Palade” din Buzău, ­li­derul Sindicatului Învăță­mântului Preuniversitar, Angeluș Văduva, profesor la Liceul cu Program Sportiv ,,Iolanda Balaș Soter” din Buzău, secretar executiv al acele­iași structuri sindicale, și Georgel Monea, profesor la Școala Gimnazială Topli­ceni, și acesta membru în structura de conducere a  Sindicatului Învățământului Preuniversitar.

Un comentariu

  1. Nu este mare pierdere. Toți liderii de sindicat sunt nulități la catedră. De fapt sunt niște profitori!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker