Educație

Ce se întâmplă cu elevii Școlii 6 după ce instanța a suspendat comasarea?

Decizia comasării Șco­lii nr 6 „Grigore Baștan” cu Școala 16 „Ion Creangă” a stârnit multe dezbateri încă de anul trecut. Între timp, odată cu începerea noului an școlar, Școala 6 s-a desființat, iar cei peste 420 de elevi au fost obligați să se mute în incinta Școlii 16, împreună cu cadrele didactice. Federația Educației Naționale (FEN) Buzău a atacat în instanță decizia de comasare, iar luni, 7 octombrie, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea tuturor deciziilor (până la încheierea procesului) care au stabilit comasarea: decizia Inspectoratului Școlar Județean, a Consiliului Local, plus două ordine ale ministrului Educației.

Ce se întâmplă însă acum cu elevii Școlii 6? În timp ce reprezentanții sindicatului profesorilor spun că elevii trebuie să se întoarcă în vechea lor școală, în 72 de ore de la înștiințarea oficială a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), oficialii IȘJ Buzău susțin că nu vor ­anu­la comasarea până nu vor primi un alt ordin de ­mi­nistru. Cum Ministerul ­Edu­cației nu are ministru, cel mai probabil Inspectoratul Școlar vrea să tragă de timp. Rămâne de văzut dacă legea îi va permite.

Haosul creat în urma comasării celor două instituții de învățământ buzoian a făcut însă ca de la începutul anului școlar cinci elevi ai Școlii 6 și alți aproximativ 100 de la Școala 16 să se transfere, refuzând să învețe la comun.

Matei Ghelase: „Dacă nu vor pune în aplicare decizia instanței în 72 de ore, vom acționa tot pe calea legală”

„Instanța a decis că trebuie suspendate amândouă ordinele de ministru și se merge pe judecată la fond. Potrivit legii, acum, elevii Școlii 6 trebuie să se întoarcă în școala lor. Mâine (9 octombrie, n.r.), le voi duce celor de la Inspectoratul Școlar hotărârea judecă­torească, cea care a apărut și pe portalul instanței, și le voi cere ca în 72 de ore să trimită o decizie înscris către școală. Între timp am luat legătura și cu directoarea Școlii 16 (n.r., – Daniela Vornicu), iar dânsa a spus că așteaptă o decizie de la Ministerul ­Edu­cației. Ce treabă are ministerul atât timp cât a apărut decizia instanței?! Potrivit instanței de contencios administrativ suspendările sunt executorii. Mâine (n.r., 9 octombrie) voi lua parte la ședința Consiliului de Administrație a IȘJ. Vă mai pot spune că instanța a ținut cont de legislația în vigoare, în special de articolul 19 din Legea 1 (n.r., Legea Educației), care prevede că nu se poate face comasare decât dacă școala respectivă are mai puțin de 300 de elevi. Școala 6 avea 426 de elevi. De asemenea, instanța a luat în calcul și protocolul între sindicatele din învățământ și Ministerul Educației care prevede ca elevii să învețe pe cât se poate posibil într-un singur schimb. Acum, după comasare, elevii învață până la ora 19,00. În conformitate cu legea contenciosului administrativ suspendarea este executorie, urmând ca procesul în următoarea perioadă să continue doar pe fond, în condițiile în care unul dintre pârâți – IȘJ, Ministerul Educației sau CLM – va contesta. Rămâne să vedem ce decide IȘJ. Dacă nu pune în aplicare decizia instanței ca elevii să fie mutați de la Școala 16 la Școala 6, în termen de 72 de ore, așa cum e sentința, vom acționa tot pe calea legală”, a declarat Matei Ghelase, liderul FEN Buzău.

Florina Stoian: „Chiar dacă instanța a suspendat ordinul, noi nu putem face altceva fără un alt ordin ministerial”   

„Copiii de la Școala 6 rămân deocamdată pe loc, pentru că în situația aceasta noi trebuie să trimitem la Ministerul Educației documentul pe care îl vom primi de la instanță. Asta pentru a se modifica ordinul de ministru. Până nu se ­modi­fică ordinul în sensul în care instanța o cere, noi nu putem să ne apucăm să facem altceva, pentru că noi am acționat în baza unui ordin de ministru. (…) Da, acum ordinul este suspendat, dar Ministerul trebuie să emită alt ordin. Știu că nu avem ministru… nu știu ce să zic. Dacă ei (n.r., sindicaliștii din învăță­mânt) vor veni cu documentul că trebuie să rezolvăm problema în niște termene clare, o rezolvăm, dar Ministerul Educației trebuie să vină cu un ordin. Chiar dacă instanța a suspendat ordinul, noi nu putem face altceva fără un alt ordin ministerial în sensul în care s-a pronunțat instanța”, a declarat Florina Stoian, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean.

Elena Veleanu: „Mi-a zis să nu instig profesorii să ne mutăm”

„Conform sentinței, noi trebuie să ne mutăm la loc. Doamna inspector general m-a chemat la ea și mi-a spus că nu ne putem muta până nu apare un alt ordin de ministru. Dânsa mi-a spus că a purtat o discuție cu doamna prefect să rămânem în continuare să funcționăm două școli într-o singură școală, adică Școala 16. De la noi au plecat cinci elevi, iar de la Școala 16 au plecat în jur de 100 de elevi. De ce m-a chemat pe mine la Inspectoratul Școlar? A zis ca să nu instig profesorii să ne mutăm. Eu i-am spus că nu mai ocup funcția de director. Asta e! Am fost în stare să iau concursul, dar nu am fost în stare să iau un interviu… Așa că nu am nicio autoritate asupra profesorilor. Dacă legea spune că în 72 de ore trebuie să se aplice decizia instanței, ce ordin de ministru să așteptăm? Noi nici nu avem ministru, nu știm dacă pică guvernul…”, a declarat Elena Veleanu, fostă directoare a Școlii 6, instituție care s-a desființat în urma comasării.

CITESTE SI: Sindicaliștii din educație atacă în instanță comasarea Școlii „Grigore Baștan” cu Școala „Ion Creangă”

2 Comentarii

  1. Primul lucru ce trebuie facut dupa caderea guvernului. Toti inspectorii numiti in post fara examen trebuie sa plece. Este inadmisibil ce se intampla. ISJ nu mai are femeie de serviciu ca a adus prea multi inspectori. Ce rol mai are ISJ? Doar rol decorativ, acoperirea problemelor scolilor sa nu cumva sa se auda. Mare atentie anul viitor. Iar sunt alegeri de directori de scoli si licee. Iar anumiti indivizi vor deveni directori. Si de ce vor sa fie directori? Pentru excursii, aranjari de examene si lista poate continua.
    Al doilea. Desfiintarea gradatiei de merit si sesizarea organelor de ancheta sa se verifice cum a fost acordata anumitor cadre didactice fara ca acestea sa faca nimic. Lucrari plagiate, diplome falsificate si toate cu acordul ISJ.

    Puscaria sa-i manance!

  2. Știm, doamnă Văleanu, ce presiuni s-a făcut de la ISJ, ca să fiți „ cuminte”, dar noi ca inspectori nu avem ce face, că dacă avem atitudine, în anul următor nu mai suntem inspectori!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker