Economic

Ce mișcare pregătește Grupul Agricover

Agricover Holding, unul dintre cei mai importanți jucători în agribusiness-ul românesc vrea să se listeze la Bursa de la București, motiv pentru care a desemnat un consultant care să exploreze această consultanță, dar nu numai, potrivit unui raport al companiei.

Astfel, Agricover a desemnat Wood & Company Financial Services pentru a oferi consultanță societății, în vederea explorării oportunităților de a obține capital pentru a finanța planurile de creștere ale Societății și ale filialelor sale importante, inclusiv, dar fără a se limita la o potențială ofertă publică inițială de acțiuni în România, urmată de admiterea la tranzacționare a acțiunilor la Bursă de Valori București.

Primul pas pe Bursa de Valori de la București a fost făcut anul trecut în martie, când Agricover a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 de milioane de euro și cu maturitate de cinci ani. Aceasta fiind la acea vreme cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB. Conducerea societății subliniază că nu s-a luat nicio decizie cu privire la calea de finanțare preferată. „O astfel de decizie va fi luată numai după evaluarea unui număr de criterii, incluzând condițiile de piață și feedback-ul primit din partea potențialilor investitori. În cazul în care, ulterior, ar urmă să fie făcută o oferta de valori mobiliare de către Societate, nicio decizie de investiție nu ar trebui luată sau fundamentată în baza acestui anunț, iar orice decizie de investiție cu privire la valorile mobiliare ale Societății ar trebui să fie luată numai pe baza informațiilor conținute într-un prospect care, dacă va fi cazul, va fi făcut public de către Societate în viitor”, transmite Agricover.

Agricover este o societate de tip holding și reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover SA (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș SA (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology SRL.

Agricover a fost înființată în anul 2000 de către Jabbar Kanani, acționar majoritar, cu o participație de 87,2 la sută din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,7 la sută din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10 la sută din acțiunile Agricover SA.

În 2021, grupul a deservit 9.266 de fermieri români şi a generat venituri consolidate de circa 1,7 miliarde de lei şi circa 104 milioane de lei venituri nete consolidate din dobânzi. În plus, valoarea împrumuturilor şi avansurilor acordate fermierilor de către filiala sa de finanţare, Agricover Credit IFN SA, a atins 1,9 miliarde de lei la 31 decembrie 2021. În primul semestru din 2022, Agricover Holding a raportat venituri de 1,33 de miliarde de lei, de aproape două ori mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, res­pectiv un profit operaţional de 72 de milioane de lei, în urcare cu 46,1 la sută, potrivit raportului financiar semestrial publicat la BVB.

În ianuarie-iunie 2022, grupul a realizat investiţii de 1 milion de euro, în activităţi de cercetare şi dezvoltare IT, care se adaugă la la investiţiile de 2 milioane de euro realizate în 2021. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker