Sănătate

Ce este scolioza? Simptomele si tratament pentru boala scoliozei

Scolioza, care se caracterizeaza prin curbura coloanei vertebrale la dreapta sau la stanga, este o problema ortopedica comuna in ziua astazi. Din cauza restrictiei de mobilitate si a diferitelor simptome ale bolii, oamenii pot intampina dificultati in viata de zi cu zi. Tratamentul bolii cu grad diferit de curbura este planificat in functie de acest grad si simptome. Curbura coloanei vertebrale, care are o probabilitate foarte mica de recuperare spontana, poate fi ameliorata prin tratamente de kinetoterapie, exercitii specifice pentru scolioza si, in cazuri grave, interventii chirurgicale.

Ce este scolioza?

Deformarile si curburile laterale in regiunile taliei si toracice ale coloanei vertebrale reprezinta scolioza. Curbura coloanei vertebrale, care este o tulburare ortopedica, poate aparea singura sau impreuna cu cifoza sau cocosa. Desi cauzele scoliozei nu sunt cunoscute cu exactitate, aceasta poate aparea din cauza unor tulburari precum paralizia cerebrala. Cu toate acestea, scolioza congenitala sau dobandita poate fi cauzata si de deficiente de vitamine, diabet, leziuni ale coloanei vertebrale, infectii si factori ereditari.

Debutul scoliozei

Debutul scoliozei poate avea loc in orice parte a coloanei vertebrale. Scolioza, care poate aparea la nastere sau mai tarziu, poate afecta persoane de toate varstele. Cu toate acestea, apare de obicei in timpul adolescentei.

Simptomele scoliozei

Simptomele scoliozei, care nu sunt foarte evidente in perioada timpurie, pot provoca diferite probleme de sanatate in viitor. Durerea de spate este cel mai frecvent simptom. Simptomele scoliozei, care variaza insa de la caz la caz, in functie de severitatea si tipul de scolioza, sunt urmatoarele:

  • Indoirea coloanei vertebrale spre dreapta sau stanga,
  • Curbura vizibila a coloanei vertebrale,
  • Asimetrie la umeri si solduri,
  • Dificultate de a sta in picioare
  • Dificultati de respiratie,
  • Probleme la mers
  • Dureri de spate, talie si umar.

Diagnosticarea scoliozei

Diagnosticul precoce al scoliozei permite ca tratamentul sa dea rezultate mai bune. Pentru asta, mai ales la adolescenti, screening-urile ofera sansa de a interveni din timp fara a fi nevoie de interventie chirurgicala. Este necesar un examen fizic pentru diagnosticul de scolioza la adulti. In timpul examinarii, pacientilor li se cere sa se aplece inainte pentru a vedea curbura. In acelasi timp, curbura poate fi vazuta vizual cand pacientii sunt in picioare. Pe langa examinarea fizica, in diagnosticul scoliozei se folosesc si metode imagistice. Gradul de scolioza se determina in functie de rezultatele radiografiei pacientilor aplecati inainte, lateral sau inapoi. Alaturi de raze X, rezonanta magnetica (RM) si tomografia computerizata (CT) sunt, de asemenea, utilizate in diagnostic. RMN-ul este utilizat in general la pacientii cu simptome precum durere in regiunile picioarelor si spatelui si probleme intestinale. Cu toate acestea, in scoliozele cu curburi mai mari de 40 de grade, este necesara tomografia computerizata pentru a vedea mai bine osul si coloana vertebrala.

Cand se opreste progresul scoliozei?

Majoritatea persoanelor cu curbura a coloanei vertebrale vor sa stie daca scolioza va progresa. Desi scolioza este o boala care nu poate fi prevenita, evolutia bolii poate fi oprita cu diferite metode de tratament si cu varsta. Pana la ce varsta progreseaza scolioza? Este unul dintre aspectele curioase. Scolioza, care apare in general la o varsta frageda si progreseaza pana la sfarsitul adolescentei, fie se opreste complet, fie incetineste la varsta adulta.

Ce nu ar trebui sa faca pacientii cu scolioza

Din cauza tipurilor de scolioza si a curburii coloanei vertebrale, pacientii ar trebui sa stea departe de anumite activitati. Adultii care sufera de scolioza, in special, pot avea un proces de tratament mai reusit, acordand atentie anumitor aspecte. Desi miscarea regulata este recomandata tuturor bolnavilor de scolioza, oamenii ar trebui sa evite exercitiile foarte grele. Exercitiile care intaresc muschii spatelui si ajuta la reducerea durerii cresc, de asemenea, mobilitatea oamenilor. In special inotul, yoga si pilates sunt considerate a fi eficiente in tratamentul scoliozei. Este benefic sa stai departe de activitatile sportive precum alergarea pe distante lungi sau calaria, care pot pune presiune asupra coloanei vertebrale. In special persoanele care au o operatie de scolioza ar trebui sa evite sporturile de contact care pot provoca traume.

Tratamentul scoliozei

Este planificat luand in considerare varsta pacientilor, gradul si localizarea curburii, severitatea durerii la adulti, constatarile examenului fizic si metodelor imagistice, cresterea gradului de curbura in timp si individual. Diagnosticul precoce duce la succesul tratamentului scoliozei. In tratamentul scoliozei se aplica elongatia, kinetoterapia si operatia chirurgicala. Aplicatiile de kinetoterapie a scoliozei si operatia chirurgicala sunt potrivite in special pentru adulti si cazuri mai severe. Cu toate acestea, operatiile chirurgicale reprezinta ultima solutie pentru tratamentul scoliozei atat la copii, cat si la adulti.

Unde ne adresam in caz de scolioza?

Este necesar sa consultam un specialist in Ortopedie pentru diagnosticul si tratamentul scoliozei. Putem apela la Bio Ortoclinic, unde o echipa de specialisti ne va ajuta sa rezolvam, pe cat posibil, problema.

Ce se intampla daca scolioza nu este tratata?

Ca si in cazul tuturor celorlalte boli, scolioza poate provoca diferite probleme de sanatate daca este lasata netratata. Mai ales in cazurile in care curbura nu este controlata si continua sa progreseze, cutia toracica se ingusteaza si pacientii au dificultati in respiratie. Tratamentul adecvat este esential pentru a preveni probleme precum dificultatile de respiratie la copiii in curs de dezvoltare.Totusi, in scolioza usoara, tratamentul nu este necesar decat daca se observa o problema grava de sanatate. Pacientii merg la controale la intervale regulate doar pentru a intelege daca curbura coloanei vertebrale a progresat sau nu.

Pentru a preveni progresia curburii sau pentru a mentine o viata sanatoasa, este necesar sa se consume o dieta echilibrata si sa faca exercitii regulate, si, desigur, sa se consulte imediat medicul in cazul unor neplaceri.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker