marți, 22 septembrie 2020

Ce asemănare este între alde Pian și alde Mandolină

Emi Pian este mort și îngropat. Dacă nu mă înșel, i s-a făcut și pomenirea de trei zile. I s-a găsit rapid și înlocuitor, pentru că morții cu morții, viii cu viii, nu? Ce a înțeles, însă, românul din întreaga poveste cu iz de telenovelă întinsă suficient de mult încât Vulpița și Viorel să fie dați uitării?

Am văzut cu toții că singurii care au mai spart monopolul instituit de televiziuni pe subiectul interlopilor a fost noul cuplu tragicomic dâmbovițean Nelu (Tătaru) & Monica (Anisie). Că organele de ordine au stat sluj în fața interlopilor, protejându-i în timpul priveghiului și înmormântării lui Pian; tot este bine că nu au mai mimat cum veghează ele, organele, asupra respectării restricțiilor impuse de criza sanitară. Că aceleași organe s-au bătut cu pumnul în piept că, post-eveniment, au aplicat amenzi, în loc să vină cu trupele speciale să împrăștie adunarea, nocivă din toate punctele de vedere. Amenzi care îi afectează pe alde Pian tot la fel cum îi omoară grija de banul public pe alde Mandolină. Amenzi a căror contravaloare primii o scot din două rotiri de zar, din dobânda pe o zi din sumele împrumutate cu camătă, din câteva grame de ,,făină” sau câteva ore de muncă ale câtorva ,,fetițe”.

Și, în toată această tevatură, printre vocile ­jur­naliștior care se întreabă cum este posbil acest lucru, printre vocile reporterilor de investigații care ­rea­mintesc dovezi certe ale bla­tului poliție-interlopi, un fapt de o deosebită gravitate a trecut cvasi-neobservat. Îl relatează sec deputatul Ana Adriana Săftoiu, într-o postare pe Facebook.

,,Polițistă, tânără, infiltrată într-o rețea de trafic de persoane. A absolvit fa­cultatea de psihologie și a lucrat într-un DGASPC (păstrez anonimatul din motive lesne de înțeles). Se decide să dea examen la Academia de Poliție, ia examenul, absolvă și e angajată în sistem, hotărâtă să se dedice destructurării traficului de minore. Infiltrată între traficanți, deconspiră o întreagă rețea la nivelul județului unde lucra. Fix în ziua în care îi oferă pe tavă pe capii rețelei, la câteva ore, acasă fiind, aude alarma mașinii. Se uită pe geam. Pe mașină – o coroană funerară. În cutia poștală, mesaj: <Renunță acum, dacă nu vrei să ne ocupăm de copilul tău>. Doar câteva persoane știau că e ­infitrată. Extrem de puține. La fel de puține știau unde locuiește. Și totuși, la câteva ore după ce respectivii sunt reținuți, este amenințată. A renunțat și s-a retras. Și-a dat seama că nu de traficanți trebuie să se ferească, ci chiar de unii colegi. Am ascultat și am tăcut. Dar las aici încă o mărturie despre ceea ce nu vrem să vedem”.

Aceasta este postarea, acestea sunt faptele. Nu am auzit nicio reacție oficială la acest text, al cărei autor nu este un fitecine, ci un deputat din Parlamentul României. Și nici nu cred că vom auzi. Însă avem o groază de răspunsuri, prin­tre care și pe cel la întrebarea: ce asemănări sunt între alde Pian și alde Mandolină? Îi protejează poliția când comit infracțiuni și când se pișă pe români. În speranța că și românii se vor pișa, din nou, la ­rându-le, pe el de vot. Eu sper să nu.

1 COMENTARIU

  1. Blatul dintre institutiile statului si interlopi nu are culoare politica! Solutia ar fi confiscarea averilor nejustificate , dar asemenea lege ar afecta si oamenii de la varful institutiilor statului , inclusiv parlamentari ! Asemenea lege n-o sa treaca prin parlament ! Asa ca nu putem decat sa asistam neputinciosi la acest circ !

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!