Economic

Ce anunță 2023 pentru fermierii buzoieni

Anul agricol 2022/2023 stă sub semnul hazardului, dacă nu se va ţine cont de mediul extrem de volatil, în condiţiile în care agricultura autohtonă depinde în perioada următoare de cerere şi ofertă, de mediu politic şi logistică, dar şi de vreme, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

„În anul agricol 2022–2023, cererea şi oferta vor balansa negativ în dreptul ofertei. Nevoia de materie primă din zonele cu risc ridicat în asigurarea hranei va creşte din motive demografice şi, într-un context în care potenţialul de producţie internă nu se va corela cu necesarul de consum, efectele inflaţiei se vor resimţi accentuat. Tendinţa inflaţionistă a costurilor de înfiinţare a unei culturi rămâne de actualitate, ceea ce înseamnă că volatilitatea guvernează şi acest capitol din planul de afacere al unei exploataţii”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele AFR.

Analizând anul agricol 2021/2022, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a subliniat că sectorul a fost perturbat serios de explozia preţurilor la îngrăşăminte, cauzată de criza europeană a energiei, toate aceste costuri reflectându-se asupra întregului lanţ alimentar şi,
într-un final, şi în coşul zilnic al consumatorului, care decontează deja numeroase scumpiri ale alimentelor.

La Buzău, agricultura a fost serios afectată de creșterea prețurilor la îngrășăminte, lucru care a dus la scăderea numărului fermierilor buzoieni. Mulți dintre ei au pus sub semnul întrebării investițiile pentru anul 2022, din cauza scumpirilor. Seceta a afectat și mai mult afacerile buzoienilor, care speră la un an 2023 mai bun și mai ploios.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker