Actualitate

Cum a fost anul 2022 pentru Direcția Silvică

A fost un an plin pentru pădurarii de la Direcția Silvică Buzău, care au desfășurat mai multe acțiuni de regenerare a fondurilor forestiere în administrare, dar și de combatere a furturilor de lemn, cu precădere în această perioadă. În anul 2022, în cadrul programului de împăduriri, reprezentanții instituției au executat plantații integrale și de completare a regenerărilor naturale, lucrări pe suprafața totală de 24 hectare, cu un număr total de 136.000 de puieți forestieri sădiți.

De asemenea, în cadrul programului de fructe de pădure în stare proaspătă s-a achiziționat în total cantitatea de 43,65 tone, din care 24,75 tone a fost cătină din floră spontană și 0,5 tone cătină din cultură. În cadrul aceluiași program, s-au achiziționat și 18,4 tone măceșe, iar ca plante medicinale din flora spontană au fost recoltate și livrate 3,57 tone floare de tei.

Pentru perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2022, la nivelul celor șapte ocoale silvice de stat din județul Buzău, s-au întocmit grafice de control la puncte fixe și de patrulare, în comun cu organele de poliție și jandarmi, menite să prevină, să diminueze și să combată tăierea ilegală, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv a pomilor de Crăciun. Acțiunile de patrulare și de control s-au desfășurat cu preponderență pe drumurile forestiere, în zonele vulnerabile la tăieri ilegale de arbori și în zonele de unde se recoltează pomi de Crăciun. Pe lângă punctele fixe de control, la nivelul fiecărui ocol silvic pe baza solicitării poliției și jandarmeriei în comun, s-au organizat echipe mixte de patrulare care au acționat în teritoriu în zonele cele mai expuse furturilor, precum și în piețe, târguri și oboare.

În perioada care s-a scurs de la 15 noiembrie și până în prezent s-au întreprins un număr de 88 de acțiuni, din care 18 s-au realizat în comun cu organele de poliție. Au fost verificate în punctele de control și în trafic un număr de 82 mijloace de transport și 64 căruțe, care transportau 475 metri cubi materiale lemnoase.

Acțiunile s-au încheiat cu constatarea a două infracțiuni la tăieri ilegale de arbori, din care un caz la pădure de stat și un caz la pădure particulară cu contract de prestări servicii silvice. S-au mai depistat un număr de opt cazuri de încălcare a legislației silvice, încheindu-se tot atâtea procese verbale de contravenție pentru încălcarea legislației silvice privind transportul de materiale lemnoase și deținere de material lemnos fără acte de proveniență. Din acestea, un act de contravenție la depozit de material lemnos pentru deținere de material lemnos fără act de proveniență și șase contravenții s-au încheiat pentru transporturi ilegale de materiale lemnoase.

În total, împreună cu organele de poliție s-au aplicat amenzi în valoare de 22.000 lei și s-au confiscat 33,6 metri cubi materiale lemnoase (lemn foc și cherestea), valoarea totală a materialelor confiscate fiind de 16.972 lei. Motivele confiscărilor la materialele lemnoase au fost lipsa documentelor de proveniență și de transport sau cantități mai mari transportate față de cele înscrise în documentele de transport. Materialele lemnoase confiscate s-au scos la valorificare legală prin ocoalele silvice, fiind donate în mare parte, școlilor, grădinițelor, azilelor și primăriilor din raza ocoalelor.

„Comparativ cu anii anteriori, se constată o scădere semnificativă a cazurilor de transport ilegal și de sustrageri de materiale lemnoase, lucru care se poate explica și prin intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, care reglementează proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, dar mai ales prin introducerea unui sistem nou de verificare, respectiv aplicația Sumal 2.0 și Inspectorul Pădurii, așa zisul «radar al pădurii». În baza acestui program, pe întregul teritoriu al țării se poate face verificarea cu telefonul mobil al transporturilor de masă lemnoasă după numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport, aplicația semnalând prin mesaj dacă autovehiculul deține acte legale de transport valide și în termen”, se arată într-un raport al Direcției Silvice Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker