Educație

Frumoasa poveste de Crăciun a Liceului „Moisil”

20 decembrie a fost ultima zi de vot în competiția națională de proiecte „Noark” la care a participat și Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzău. Acesta a obținut 68.678 de voturi și s-a clasat pe locul al II-lea, după un liceu din Târgu Jiu. Această poziție în clasament îi permite liceului buzoian să facă parte din cele cinci licee ale căror lucrări vor fi jurizate de specialiștii ingineri care le vor alege pe primele trei cele mai bune care vor fi și premiate cu câte o imprimantă 3D și cu 2.500 lei. Prin urmare, elevii buzoieni rămân în cursa pentru premii. Ei știu deja cum vor folosi banii dacă juriul va decide în favoarea lor, pentru că directoarea unității de învățământ, Adriana Voicu, ne reamintește că se află în derulare cu un proiect mare, și anume realizarea unui laborator tehnic precum în școlile din Norvegia. Bineînțeles că primul gest pe care îl va face conducerea școlii va fi să recompenseze copiii care au muncit la realizarea proiectului, ne precizează Adriana Voicu.

Dincolo de cifre stă însă această poveste frumoasă pe care ei au trăit-o împreună cu comunitatea buzoiană și nu numai. Pentru că aceste voturi au fost primite de la buzoienii cu reședința în Buzău, dar și din afara județului și chiar din afara granițelor țării. Foști elevi ai liceului, ne spune Adriana Voicu, au transmis mesaje de susținere împreună cu votul lor. La fel de frumos a fost și gestul unor cadre didactice de la alte unități de învățământ care au susținut proiectul celor de la „Moisil” făcând dovada că există solidaritate pentru învățământul buzoian. Și ceea ce s-a petrecut în ultimele săptămâni, parcă nu a mai fost niciodată.

„Știu că e multă oboseală, multă resemnare, dar tocmai de aceea ne putem regăsi într-o competiție frumoasă. Votând proiectul unei școli, simțim că aparținem aceleiași zone, educația. Le prețuim efortul și îi admirăm pentru forța lor. Am putea face un «val», să-i propulsăm în fruntea clasamentului – să și rămână acolo”, a scris pe rețelele de socializare profesoara Mihaela Nicolae de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Și exemplul ei a fost preluat și de alte cadre didactice de la școli din municipiu, dar și din județ.

Proiectul a fost susținut și de administrația locală, care oricum a dovedit, în ultimii ani, o preocupare mai mare pentru liceele tehnologice din județ, având conștiința că cei mai mulți dintre elevii lor vor constitui forța de muncă a județului și vor contribui la dezvoltarea municipiului. Pentru susținerea acestui liceu a acționat chiar primarul Constantin Toma care s-a adresat buzoienilor cu rugămintea de a vota Liceul Moisil. „Dragi buzoieni, Vă invit să susținem un proiect excepțional al comunității noastre. Buzoienii noștri tineri, elevi ai Liceului «Grigore C. Moisil» participă, sub îndrumarea profesorilor ingineri în domeniul electric, Daniela Macadon și Ion Sevastian, la o competiție cu alte 24 de licee din țară! Este vorba despre competiția NOARK. Câștigătorii vor fi desemnați în urma unui proces de votare online. Procesul de votare se efectuează accesând pagina (…) Cei care vor să fie alături de Liceul «Grigore C. Moisil», singurul liceu buzoian înscris în această competiție, pot vota în fiecare zi, până pe 20 decembrie. HAI BUZĂU!”, a scris primarul municipiului Buzău.

O altă premieră care s-a înregistrat cu această ocazie este și faptul că un liceu tehnologic s-a aflat preț de câteva săptămâni în preocupările comunității ca fiind foarte important pentru educația copiilor. Această stare de bine a comunității a fost resimțită și la nivelul Liceului „Moisil” și a creat o mare bucurie în rândul elevilor și profesorilor de aici care s-au simțit prețuiți la adevărata lor valoare și care, aducând proiectul în fața comunității, au făcut practic lobby pentru educație în general și în mod special pentru liceele tehnologice, arătând prin exemplul lor că și aici se studiază și aici se realizează proiecte și aici există dorință de mai bine, și aici există competiție. Prin urmare, lecția de Crăciun a acestei competiții în care a participat Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” este o competiție  câștigată din mai multe puncte de vedere. Un câștig foarte mare a fost atmosfera de sărbători, plină de emoții și de recunoștință pe care au trăit-o elevii liceului, care au descoperit ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă să aparții unei comunități și, până la urmă, ce înseamnă să contezi!

„Ce poveste frumoasă am trăit noi, elevii și profesorii Liceului «Moisil»! O poveste de Crăciun neașteptată, nepregătită, negândită, dar primită cu atâta bucurie!”, a scris pe rețelele de socializare directorul școlii, vorbind în numele tuturor, ca într-o adevărată familie. Adriana Voicu adresează tuturor celor care au crezut în visul copiilor și profesorilor de la „Moisil” mulțumirile lor: „Vă mulțumim tuturor pentru lecțiile pe care le-am învățat cu toții, pentru tot ce am simțit în fiecare minut al acestei competiții, pentru că nu ne-ați lăsat singuri în fata celorlalți, pentru că ne-am simțit parte a unei comunități, a unei familii, pentru ca ați făcut că elevii Liceului Moisil să conteze! Vă mulțumim pentru fiecare vot care ne-a dus în runda finala (Liceul Moisil, 68.678 voturi, locul II)! Vă mulțumim pentru că ați făcut ca totul să pară normal, firesc, pentru că ați interiorizat competiția și ați făcut-o sa fie a buzoienilor, nu a liceului, pentru că ne-ați arătat că de Crăciun chiar se întâmplă minuni!”, a spus directoarea Adriana Voicu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker