Economic

Câți buzoieni își produc singuri energie electrică

Numărul de prosumatori (consumatori de energie electrică, persoane fizice sau juridice care nu au obiectul principal de activitate producerea energiei electrice, dar care o produc la nivel non-industrial) racordați la rețeaua electrică de distribuție a crescut de la 303 – câți erau înregistrați la sfârșitul anului 2019, la 23.785, la data de 31 august 2022, a transmis Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Totodată, puterea totală instalată a prosumatorilor a ajuns la 213 MWh. Și diferența față de începutul anului este uriașă, având în vedere că 2022 a început cu 13.600 de prosumatori.

„Pentru atingerea sau depăşirea ţintei de energie regenerabilă asumată de România, ANRE a adoptat un cadru de reglementare care să stimuleze prosumatorii de energie din surse regenerabile să producă, să consume, să stocheze şi să vândă producţia lor excedentară de energie electrică. Vă pot spune că numărul de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a crescut de la sfârşitul anului 2019, când erau înregistraţi un număr de 303 prosumatori, la 23.785, la data de 31 august 2022”, anunţă ANRE.

Acest lucru a fost posibil datorită modificărilor şi completărilor aduse cu celeritate unor ordine ANRE, ale căror prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai reţelelor electrice, în special al prosumerilor.

Situația numărului de prosumatori racordați la rețeaua de distribuție, precum şi puterea instalată a acestora, la data de 31 august se prezintă astfel: 23.785 de prosumatori, cu o putere instalată de 213.399 kW. Delgaz Grid are 2.964 prosumatori, Distribuţie Energie Oltenia are 4.325, E-Distribuţie Muntenia are 3.295, E-Distribuţie Banat are 2.892, E-Distribuţie Dobrogea are 1.489, OMV Petrom are șase, SDEE Muntenia Nord are 2.502, SDEE Transilvania Nord are 2.443, iar SDEE Transilvania Sud are 3.869.

Și la nivelul județului Buzău statisticile arată o evoluție. La sfârșitul lunii august erau 313 prosumatori buzoieni, cu o putere instalată de 3.059 kW. Județele în care numărul prosumatorilor a atins cote importante sunt Ilfov (2.175 prosumatori, cu o putere instalată de 23.937 kW), Timiș (1.216, cu 12.240 kW) și Arad (1.011, cu 9.798 kW).

Conform ANRE, sub aspectul evoluției anuale a numărului de prosumatori racordați la rețeaua electrică de distribuție, în ipoteza menținerii trendului de creștere înregistrat în anul 2021, se poate prognoza că, până la finalul anului 2022, numărul lor va ajunge la circa 30.000. „Sub aspectul evoluţiei anuale a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie, în ipoteza menţinerii trendului de creştere înregistrat în anul 2021, se poate prognoza că, până la finalul anului 2022, numărul lor va ajunge la circa 30.000”, precizează ANRE.

Prosumatorii de energie din surse regenerabile pot să producă, să consume, să stocheze și să vândă producția lor excedentară de energie electrică. Ceea ce acum trei ani părea o nişă, se transfomă în cel mai dinamic sector de investiţii din energie, acest club de mici producători reuşind să facă ce nu a reuşit statul să realizeze în ultimele decenii: 200 MW de capacitate nouă de producere a energiei.

Distribuitorii strâmbă din nas

Pe lângă acest număr mare de prosumatori, alți mici producători (mii de persoane) așteaptă să fie integrați în rețele. Oare vor mai avea loc? Producţia de energie pe cont propriu este văzută de consumatorii de energie, indiferent de talia lor, ca una dintre cele mai bune soluţii în lupta cu facturile istorice. Problema este că toate aceste investiţii trebuie integrate în reţelele de distribuiţie de energie, afaceri acum pe pierderi din cauza reglementărilor în vigoare.

Pe scurt, distribuitorii spun că solicitările de racordare de noi proiecte sunt la un nivel fără precedent, dar că bani de investiţii pentru a le garanta accesul la reţea nu mai sunt. După primele cinci luni din an, România avea circa 17.000 de prosumatori. Situaţia este vizibilă şi pe zona de mari proiecte de producere de energie verde, unde activitatea de avizare este la un nivel record, dar deciziile finale de investiţii sunt amânate până la clarificarea reglementărilor din piaţa energiei.

Studiu de caz: Panosol Buzău

În situația de a nu-i fi recunoscută calitatea de prosumator se află și un producător de panouri solare din Buzău, care, la începutul anului a investit într-o instalație de panouri fotovoltaice care pot produce aproape toată cantitatea de energie de care are nevoie.

„Am investit, în primăvară, 40.000 de euro într-o instalație care într-un an să producă 40 de megawați, adică aproape cantitatea de care noi avem nevoie pentru capacitatea de producție. Totul este funcțional și injectăm în rețea, de exemplu în această perioadă de toamnă o cantitate de 3-4 megawați pe lună. Însă, până acum niciun furnizor nu ne-a recunoscut calitatea de prosumator”, a spus Silviu Iordache, manager Panosol, pentru Focus TV.

ANRE anunţă noi reglementări

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă că a aprobat noi prevederi care ajută la deblocarea punerii în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori şi implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum şi livrate în reţeaua electrică.

„Având în vedere numărul mare de petiţii depuse la ANRE privind racordarea prosumatorilor la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, Comitetul de reglementare a aprobat, în şedinţa din data de 19.10.2022, un act normativ privind modificarea şi completarea unor ordine, ale cărui prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai reţelelor electrice. Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori şi implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum şi livrate în reţeaua electrică”, anunţă ANRE.

Conform DEX, prosumator este „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”. Conform aceleiași surse, definiția apare în Legea 184/2008, însă termenul este greșit construit, deoarece părțile telescopate, „pro” și „sumator”, există deja în limba română, apărând posibilitatea confuziei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker