Administrație

Cum vor arăta Sărbătorile de anul acesta

Primăria Buzău și Consiliul Județean încep demersurile pentru organizarea festivităților legate de Sărbătorile de iarnă, iar cele două instituții se întrec în a oferi experiențe unice buzoienilor, într-o perioadă în care se resimt acut efectele crizei economice, atât la nivel financiar, cât și psihic. Părerile sunt diferite de la instituție la instituție, iar reprezentanții acestora abordează Sărbătorile de iarnă diferit, fiecare dorind să recreeze spiritul Sărbătorilor într-un mod unic.

Deși atât Primăria, cât și Consiliul Județean, au viziuni diferite despre cum vor arăta festivitățile de anul acesta, cel puțin reprezentanții instituțiilor au decis să lase manifestările specifice acestora de la data de 1 decembrie până la începutul lunii ianuarie, deși trendul din supermarketuri este să dea startul cât mai devreme. Astfel, rafturile marilor lanțuri de magazine s-au umplut de decorațiuni și alimente specifice Sărbătorilor de iarnă încă de la jumătatea lunii octombrie, știrbind astfel din bucuria pricinuită de festivitățile de iarnă.

Târgul de Crăciun se mută în Parcul Crâng

Primăria Buzău a dat organizarea Târgului de Crăciun în responsabilitatea SC Piețe, Târguri și Oboare SA, iar directorul general al societății, Elena Ivan, anunța, pe parcursul unei ședințe a Consiliului Local, că și-ar dori ca anul acesta buzoienii să aibă parte de lucruri noi în cadrul deja tradiționalului târg buzoian. Astfel, festivitățile organizate de Primărie se anunță a fi diferite, în primul rând, prin locul de desfășurare, care nu va mai fi Piața Daciei, ca până acum, din cauza reabilitării în desfășurare, ci se vor muta în Parcul Crâng. Așadar, Târgul de Crăciun și Orășelul Copiilor vor avea loc în același timp și în același loc, cel puțin, anul acesta.

„Pentru a susține Târgul de Crăciun, ne trebuie investiții, să cumpărăm căsuțe, să le închiriem comercianților și să facem și un Târg de Crăciun altfel decât cele din anii trecuți… o căsuță cu tematică, care nu exista până acum, pentru a bucura copiii, în Orășelul Copiilor”, spunea directorul Elena Ivan.

Târgul va fi deschis în perioada 1 decembrie–7 ianuarie, iar din documentele Primăriei reiese că autoritățile au alocat suma de 40.000 lei manifestărilor de 1 Decembrie și aceeași sumă și pentru Târgul de Crăciun. Pentru Revelion, suma trecută pe hârtie este de 100.000 lei, departe de bugetul de 700.000 lei de anul trecut. Deocamdată, a fost aprobat regulamentul de funcționare a Târgului de Crăciun, unde sunt stipulate toate produsele ce vor fi comercializate, de la alimente, la haine, produse handmade, precum și jucării. În privința distracției, Orășelul Copiilor va include o zonă de agrement, cu trenulețe, carusele și o cabină foto cu tematică de Sărbători. Tot aici va fi amplasată și o căsuță cu cărți tematice pentru toate categoriile de vârstă.

Consiliul Județean, buget generos pentru Sărbători

Petre Emanoil Neagu a ținut o adevărată cuvântare la ședința Consiliului Județean de săptămâna trecută. Președintele instituției buzoiene a ținut să sublinieze că, deși perioada pe care o tranzităm este una destul de dificilă din punct de vedere financiar, acest lucru nu trebuie să ne împingă către extreme și să cădem pradă restricțiilor autoimpuse. Acesta a mai pus accent pe faptul că Sărbătorile de iarnă la români nu se rezumă doar la Crăciun și Revelion, ci și la celelalte sărbători ale sfinților marcate în calendarul creștin-ortodox în lunile decembrie-ianuarie.

Astfel, consilierii județeni au alocat suma de 700.000 lei manifestărilor legate de Ziua națională a României și de evenimentele ce țin de restul Sărbătorilor de iarnă. Din această sumă, vor fi achiziționate stegulețe și cocarde tricolore, iar în colaborare cu Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” se va organiza concursul de istorie „1 Decembrie – Ziua națională a României”.

De asemenea, Consiliul Județean și-a propus continuarea acțiunilor pe care le organizează anual, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, respectiv, întâlnirea cu reprezentanții autorităților publice locale, instituții și servicii, oferirea de pachete pentru copiii instituționalizați sau din familii nevoiașe, persoanelor cu handicap și primirea colindătorilor. Iluminatul festiv va fi asigurat la Consiliul Județean, Muzeul Județean, precum și la clădirea Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, nou intrată în circuitul cultural buzoian, toate acestea, însă, cu respectarea intervalelor orare pentru reducerea consumului.

„Vin Sărbătorile de iarnă. Știu, e război, e criză economică, e criză energetică, dar viața trebuie să meargă mai departe (…) Noi o să alocăm o sumă de bani. Suma asta este de 700.000 lei, asta înseamnă vreo 150.000 euro. E asemănătoare cu sumele pe care le alocam noi în ceilalți ani. A fost perioada de pandemie când nu puteam să facem anumite cheltuieli pentru că erau restricții, dar vine sărbătoarea națională. Eu cred că trebuie să facem în așa fel încât să sărbătorim așa cum se cuvine. Vin Sărbătorile de iarnă, așa cum am mai declarat, noi suntem un popor care nu ne raportăm numai la Revelion și așa mai departe. Suntem un popor credincios, sunt anumite sărbători: Sfântul Nicolae, Sfântul Ștefan, Crăciunul (…) Suma de 700.000 lei e în aparență o sumă mare, dar nu e. Nici nu cred că vom cheltui toată suma, dar trebuia să avem o sumă de bani (alocată, n.r.), a spus Petre Emanoil Neagu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker