Economic

Câte proiecte industriale și logistice sunt în construcție la Buzău

Peste 700 de proiecte industriale și logistice de la nivel național erau în lucru la finalul lunii aprilie, potrivit unei platforme care se ocupă cu monitorizarea șantierelor, Victa.ro. Cumulat, suprafața acestora este de 2,16 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 5,67 miliarde de lei. Majoritatea investițiilor industriale sunt încă în pregătire, conform datelor publicate pe platforma proprie InfoHale, scrie Economedia.ro.

Cea mai activă piață, în care sunt dezvoltate multe proiecte, se află în Bihor, județ care adună 62 de proiecte industriale. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în Cluj (43 proiecte), Brașov (39 proiecte) sau Sibiu (38 proiecte). La polul opus se poziționează județe precum Brăila și Mehedinți, cu câte trei proiecte monitorizate în aprilie.

Și în județul Buzău se fac investiții în proiecte logistice și industriale, județul având în lucru, în diferite stadii de dezvoltare, un număr de 13 proiecte.

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru proiectele industriale, județul Covasna ocupă prima poziție, cu o suprafață de 315.989 mp. Suprafețe considerabile sunt în pregătire și în județele Ilfov (peste 224.000 mp) și Bacău (peste 182.000 mp).

„Interesul crescut pentru spațiile de depozitare se menține și în luna aprilie, iar mai mult de jumătate dintre investițiile monitorizate sunt de acest tip”, spun consultanții. Mai precis, datele arată un total de 410 astfel de proiecte identificate la nivel național. De asemenea, se mai dezvoltă și spații de producție (267 investiții), ateliere de reciclare (90 investiții) și proiecte de tip zoo/biotehnie (92 investiții). Valori mai mici regăsim pentru spălătoriile auto, unde datele indică doar 49 de proiecte.

Și în Buzău sunt proiecte care vizează spațiile de depozitare, cum este cel de la Metro, pe care WDP trebuie să îl predea în acest an în schimbul unei sume de 6 milioane de euro.

Proiectele publice sunt în continuare în număr mic: 89, față de  677 investiții private. Cele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1.000 și 3.000 mp, se păstrează în topul preferințelor pentru dezvoltatori. Așadar, au fost identificate 418 investiții medii, 213 de mici dimensiuni și 135 mari.

„În ceea ce privește stadiile proiectelor, se menține trendul deja cunoscut, iar majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Mai exact, au fost identificate 6 proiecte în intenție, 21 în proiectare, 455 în autorizare și 166 înainte de construcție. De asemenea, regăsim și 87 investiții în construcție, 22 în amenajare și 59 finalizate”, arată analiza IBC Focus.

Dacă se iau la pachet investițiile din segmentul industrial și cele din retail, cel mai activ județ în aprilie e Clujul, cu 85 de proiecte, urmat de Bihor, cu 78. Zona București – Ilfov are, cumulat, 82 de proiecte.

Cei mai activi constructori în domeniul industrial și retail, conform raportului din luna aprilie, sunt: Igna Construct (Bihor), Sagex Construct (București), Willy Naessens Romania (Cluj), Wincon (Cluj) și Cona (Sibiu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare