Actualitate

Care sunt localitățile prioritare la extinderea rețelei de gaze în județ și cât mai au de așteptat

Mulți buzoieni din zona rurală vor putea scăpa de soba cu lemne odată cu  extinderea rețelei de gaze na­tu­rale. Pentru asta mai au, însă, de așteptat. Prioritare pentru extindere sunt localitățile care au deja rețea de gaz și cele care o au în apropiere.

Consiliului Județean Bu­zău, împreună cu cele peste 60 de unități administrativ-teritoriale, după ce comuna Stâlpu s-a retras din asociere, alături de care a constituit ADI ProGaz, a decis realizarea unui masterplan pe baza căruia se va stabili graficul de extindere a rețelei de gaze.

Autoritățile județului inte1nționează să deruleze acest proiect de anvergură cu fonduri europene, iar documentația necesară urmează să fie pusă la punct.

„ProGaz Buzău 2020 este o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru a se putea introduce gazul metan în mai multe localități. Există un program pe Programul Operațional Regional pe fonduri europene și ca să putem să accesăm acești bani trebuie făcut un masterplan pe întreg județul, iar apoi pe fiecare localitate în parte. Facem așa­dar masterplanul pentru a putea accesa fonduri pentru introducerea gazului metan în mai multe localități din județ”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Pe de altă parte, admi­nistația județeană ia în calcul ca proiectul să fie implementat și din fonduri proprii, astfel încât cât mai multe comunități rurale să beneficieze de gaze naturale, dar și mai repede.

1 miliard de euro, bani europeni, îi poate accesa România pentru acest deziderat, din care 800 milioane euro pe viitorul exercițiu financiar. Exercițiul nou financiar se va deschide în 2021, până când vor ieși normele metodologice, până vor ieși axele de finanțare, abia prin 2023 autoritățile ar putea fi eligibile pe fonduri europene. Asta înseamnă că în minim trei ani buzoienii din zonele rurale unde se dorește extinderea rețelei ar putea vedea la poartă și contorul de gaz.

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că România va aloca, în urmă­torii șapte ani, un miliard de euro, din fonduri europene, pentru proiecte care vizează înființarea de distribuții de gaz la nivelul localităților, permițând dublarea numărului de gospodării racordate.

„Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro, în următorii șapte ani, pentru finanțarea proiectelor de înființare de distribuții de gaz în localitățile României. Pe exercițiul 2014 – 2020 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiții. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcție de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanțare a distribuției de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuți în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exercițiul financiar multia­nual 2021 – 2027. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm, cel puțin să dublăm, numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la rețeaua de gaz”, a spus premierul, care a participat la punerea în funcțiune a rețelei de gaze naturale în comuna Moara din județul Suceava.

În județul Buzău, potri­vit informațiilor de pe siteul oficial al ANRE, www.anre.ro, sunt 21 de localitati racordate integral sau parțial sistemul național de alimentare cu gaze naturale.

Proiectul de dezvoltare ambițios, dar și cel mai complex pe care îl va cunoaște județul Buzău după Re­vo­luție, a fost dezbătut în luna februarie 2019 în sala ,,D. Filipescu” a Consiliului Ju­dețean, de președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, și directorul general al Trasgaz, Ion Sterian, cu autoritățile buzoiene.

O lună mai târziu a fost luată decizia constituirii unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să aibă drept obiectiv conectarea localităților din județ la rețelele de gaz natural.

Prima comună care va fi racordată la rețea va fi Mărăcineni, urmată de Săpoca.

Un comentariu

  1. In localitatea Cândești ne chinuim de 30 de ani sa aducem gaz. Localitatile vecine Vernești si Satuc au de multi ani , iar noi, situati intre cele 2 licalitati menționate tot asteptam minuni

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker