Economic

Cum bat specialiștii de la Șomaj județul pentru a le da o șansă în viață „tinerilor Neets”

Specialiștii AJOFM Buzău bat județul în lung și în lat în căutare de „tineri Neets” pentru „a face oameni” din ei. Și asta pentru că, imediat ce s-au ridicat restricțiile impuse de pandemie, specialiștii AJOFM Buzău au continuat activitățile cuprinse în proiectul european pe care l-au implementat în luna mai a anului trecut. Este vorba de un proiect care vizează informarea și consilierea  în vederea integrării pe piața muncii, în educație, formare sau antreprenoriat a tinerilor NEETs (în engleză, NEET e prescurtarea pentru „not in education, employment or training”) adică a tinerilor care nu au un loc de muncă și nu sunt cuprinși în sistemul educațional sau în cel de formare profesională și nici nu lucrează.

La această dată, în județul Buzău au fost identificați  și înregistrați în baza de date a instituției de ocupare prin acest proiect peste 3.300 de astfel de tineri.  Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reușit să se integreze pe piața muncii, fie că a fost vorba despre lipsa oportunităților de ocupare, fie despre lipsa competențelor cerute pe piața muncii etc. Acești tineri nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare. „Au terminat opt clase, patru clase, nu mai continuă studiile, nu au loc de muncă, nu urmează un program de pregătire profesională și cer ajutor social la primăria de care aparțin. Colegii mei merg la primărie și se interesează de tinerii  cu vârsta  cuprinsă între 16-24 de ani care solicită ajutor social. De acolo obțin adresele lor și merg și discută cu ei și le completează o fișă de evaluare”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Unii tineri NEET nu au mijloacele necesare pentru a accesa internetul, pentru a-și deschide un cont de e-mail sau a-și căuta un loc de muncă. Alții nu au nici resursele elementare pentru a se pregăti și a se deplasa la un interviu ori pentru a-și planifica și implementa ideile care i-ar transforma în mici antreprenori. Specialiștii AJOFM încearcă să-i ajute să depășească toate aceste bariere aparent insurmontabile  pentru tinerii care doresc să schimbe ceva în viața lor.

AJOFM va acorda pentru angajarea acestor tineri subvenții cu respectarea preve­derilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare. Este vorba de subvenții care se dau angajatorilor care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, tineri NEETs.

Din păcate, în acest moment angajatorii sunt mult mai greu de convins să ofere de lucru acestei forțe de muncă, chiar dacă este vorba despre tineri, având în vedere că nu au nicio pregătire, iar calificarea forței de muncă nu se poate realiza decât în acele domenii în care se poate face online, adică în domeniile în care nu este necesară și o pregătire practică. „Din 10.500 de persoane aflate în baza de date a AJOFM pe Legea 416, 80% sunt necalificate. Din păcate, cursurile de calificare nu se mai pot desfășura pe toate palierele, având în vedere că a trebuit să se țină cont de distanțarea socială  și toată pregătirea care  s-a realizat s-a bazat pe calificarea la distanță. Am făcut un curs de operator PC și unul de resurse umane. În rest, ar trebui și pregătire practică. În plus, mai ar fi problema laptopului și al calculatorului. Iar celui care are doar câteva clase nu poți să-i ceri să intre la cursuri pe calculator”, explică directorul AJOFM situația celor peste 3.000 de tineri  pe care instituția depune toate eforturile să-i ajute să se integreze social și profesional.

Articole similare