Educație

Cine sunt și ce profesii vor să urmeze cei șase buzoieni cu media 10 la Bacalaureat

Unul vrea să își continue studiile în afara țării, fiind deja acceptat la facultăți din străinătate, alții vor da admiterea la universități de top din țară, în timp ce un altul spune că se va specializa în Occident pentru a se întoarce să își „ajute poporul”. Declarațiile celor șase buzoieni cu media 10 la Bacalaureat sunt fascinante, dezvăluind tineri ambițioși care s-au pregătit bine pe parcursul tuturor anilor de liceu, drept dovadă toți au medii generale mari, iar o absolventă mărturisește că nici nu a avut nevoie de meditații pentru Bac.

Cei șase elevi de 10, absolvenți a trei licee diferite, au acceptat să vorbească pentru OPINIA despre alegerea unei facultăți și profesia pe care vor să o urmeze.

„Am de ales între două facultăți din Londra” – Matei Sava, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, profil mate-info bilingv (medie generală liceu: 9,73) 

Matei Sava

„Bacalaureatul a fost, după toate standardele, ușor. Ușor în sensul în care se putea obține cu lejeritate notă de trecere. Evident că dacă erai într-o zi bună și aveai și un pic de noroc, obțineai chiar o notă destul de mare. Eu aș spune că dificultatea subiectelor nu a fost influențată de faptul că s-a făcut școală online în ultima perioadă. Spun asta pentru că anul trecut s-a dat, cel puțin la matematică și fizică, la fel de ușor. Eu mă așteptam să se dea mai greu, pentru că anul acesta admiterea la Politehnică și Universitate depinde de notele pe care le iau elevii în Bac.  

În ceea ce privește facultatea, am aplicat în străinătate, în Marea Britanie, la Politică, Filosofie și Economie. Am aplicat la cinci universități, pentru că așa e procedura în UK, și acum trebuie să o aleg pe cea la care mă voi duce. În final, am de ales între două facultăți din Londra, King’s College și University College London. Încă nu sunt sigur pe care să o aleg.

E greu să spun ce voi face după facultate. Tocmai pentru că nu sunt foarte sigur am ales o facultate care să mă ajute să mă specializez în cât mai multe domenii, ca să pot să aleg în funcție de ce oportunități îmi apar.

Am ales să fac facultatea în străinătate pentru că la noi în țară echivalentul ar fi fost ASE-ul, iar secțiile care mă interesau pe mine, din păcate, nu sunt de o calitate foarte înaltă la ASE.

Într-o lume ideală în care toate lucrurile merg bine pentru mine m-aș vedea întors în România cât mai repede sau m-aș vedea lucrând pentru România într-o formă sau alta. Cel puțin așa gândesc acum”, a declarat Matei Sava.

„Ar fi o bucurie să ajung să profesez  în orașul natal, la Pogoanele” – Larisa Tudor, Liceul Teoretic Pogoanele (medie generală liceu: peste 9)

Larisa Tudor

„Voi începe prin a spune că totul este posibil. În ciuda emoțiilor covârșitoare și a nesiguranței, ceea ce contează enorm este să îți menții controlul și să nu renunți.

Perioada de carantină a fost grea pentru mulți dintre noi, motivația și ambiția fiind puse în pericol, dar trebuie să ținem cont de idealul propus și să nu cedăm niciodată în fața obstacolelor. Aș dori în continuare să merg la Facultatea de Litere și să îmbrățișez cu drag cariera de profesoară.

Da, mă văd profesând în orașul natal, în Pogoanele. Ar fi o bucurie să ajung să ajut la rândul meu elevii din școala pe care am absolvit-o și eu”, a declarat Larisa Tudor.

 

„Vreau să mă specializez în străinătate, dar să mă întorc în România și să ajut poporul meu” –  Irina Pană, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, profil mate-info bilingv  (medie generală liceu: 9,95) 

Irina Pană

„M-am așteptat ca Bacalaureatul să fie o idee mai ușor decât în anii precedenți. Și chiar așa a fost. Eu cred că asta a fost din cauza pandemiei. Chiar dacă am făcut școala online și chiar am făcut ore și la matematică, și la română, și la chimie, nu se compară cu mersul la școală și să stai față în față cu profesorul; la școală orele erau mai lungi…

Chiar dacă subiectele au fost un pic mai ușoare, tot trebuia să fii bine pregătit, să treci prin toată materia ca să poți să le rezolvi. Era nevoie de o muncă susținută pe parcursul anilor.

La facultate vreau să merg la Medicină. Aș vrea să fac neuro-chirurgie și să merg să mă specializez undeva în străinătate, dar să mă întorc în România pentru a-i ajuta pe cei ce mi-au fost alături și să ajut poporul meu. Și părinții mei sunt medici, dar dincolo de asta, eu sunt o fire empatică pe care a pasionat-o omul mereu. Mi-am dorit mereu să îmi folosesc talentul cu care am fost înzestrată pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu și cred că Medicina este potrivită pentru așa ceva”, a declarat Irina Pană.

 

„ Mi-am propus să merg la Medicină” – Andreea Potop, Colegiul Național  „B. P. Hasdeu”, profil științele naturii (medie generală liceu: 9,81)

Andreea Potop

„Examenul a fost OK, mai ușor decât testele de antrenament. Mi-am propus să merg mai departe la Medicină.

Nu mi-am făcut planuri pe termen foarte lung, dar nu am luat în calcul ideea de a mă specializa în străinătate.

Aș prefera să rămân aici. La momentul actual aș vrea să fiu medic cardiolog, dar nu sunt foarte sigură”, a declarat Andreea Potop.

 

„M-am gândit la profesia de interpret” – Gabriela Ionescu, Colegiul Național „Al. Vlahuță” Rm. Sărat, profil  filologie intensiv franceză (medie generală liceu: 9,70)

Gabriela Ionescu

„Bacalaureatul mi s-a părut ceva mai ușor decât anul trecut, dar a picat cam ceea ce am pregătit la clasă și ne-au spus profesorii.

Aș vrea să merg la Facultatea de Limbi Străine la Brașov. După absolvirea facultății aș vrea să devin interpret sau profesor.

M-am gândit la profesia de interpret pentru că îmi place să folosesc cunoș­tințele pe care le am.

De asemenea, mi-ar plăcea să fiu profesor pentru a interacționa cu elevii și a nu uita cum au fost anii de școală.

M-am confruntat uneori cu ideea preconcepută conform căreia dacă ești din Rm. Sărat ești mai slab pregătit.

Nu a fost ceva evident, dar au fost aluzii și situații care au dat de înțeles că ar fi un nivel mai scăzut de educație în Râmnic”, a declarat Gabriela Ionescu.

 

„După ce termin Limbi Străine aș vrea să mă axez și pe altceva, cum ar fi în Poliție” – Mihaela Antohi, Colegiul Național „Al. Vlahuță” Rm. Sărat, profil filologie (medie generală liceu: 9,87)

Mihaela Antohi

„Examenul a fost ca în toți anii, nu așa cum spune toată lumea că a fost mai ușor din cauza pandemiei. Nici vorbă.

Au fost subiecte abordabile, exact din ceea ce știam că se va da. Chiar dacă am avut emoții, nu mi-a ridicat probleme nicio probă.

Eu m-am pregătit pe tot parcursul liceului și am obținut sprijinul necesar din partea profesorilor, astfel încât nu a fost nevoie să fac meditații pentru Bac. Aș vrea să intru la Facultatea de Limbi Străine, dar mă gândesc și la alte oportunități.

După ce termin Limbi Străine aș vrea să mă axez și pe altceva, cum ar fi în Poliție…

În ceea ce privește o posibilă profesie nu m-am gândit. Vreau să știu o limbă străină foarte bine și apoi să văd ce oportunități găsesc. Iau în calcul chiar să merg să mă specializez în străi­nătate.

Voi lua în calcul și să profesez în învățământ”, a declarat Mihaela Antohi.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker