Economic

Care ar trebui să fie așteptările realiste cu privire la jocurile de noroc online

Clienții unui casino online se împart în mai multe categorii: care se gândesc să se îmbogățească mizând puțini bani, care visează să se îmbogățească investind pe măsură, care speră să se distreze cât mai mult din bugetul pe care îl au la dispoziție.

Fiecare are o așteptare atunci când deschide un joc de noroc. Problema este că unii au așteptări nerealiste, care, la un moment dat, fac ca relaxarea să se transforme în sursă de energii negative. Orice joc dintr-un cazinou este bazat pe un anumit mecanism, care determină modul în care se acordă câștigurile. Astfel, dacă la sloturi se poate obține și un câștig de 1.000 de ori miza la o singură rundă din jocul de bază, ruleta „plătește” maxim de 16 ori miza la o rotire, iar la Blackjack o mână victorioasă nu poate decât să dubleze miza.

Se pot epuiza rapid și bugete mari

Dar să le luăm pe rând. Sloturile sunt jocul de cazinou în care se pot obține cele mai mari câștiguri în raport cu miza. Cu un singur euro s-au declanșat jackpoturi de zeci de milioane de euro, însă un lucru trebuie să fie clar: șansele sunt similare cu cele de a lua marele premiu la loto (una la 14 milioane).

Păcănelele funcționează pe baza unui mecanism de tip Random Number Generator (RNG). După ce este acționat butonul de rotire, acest mecanism stabilește aleatoriu ordinea în care simbolurile se opresc pe role. Rezultatul unui învârtiri nu are legătură cu ce s-a întâmplat în rundele precedente, dar totul se subordonează unui fond de premiere stabilit prin Payout și volatilității (care poate fi crescută, ridicată sau medie).

Teoretic, se pot obține câștiguri mari. Realist vorbind, este mai probabil ca bugetul să fie epuizat înaintea ca jucătorul „să dea lovitura”, pentru că există avantajul casei. De aceea, dacă cineva care joacă miza între 20 de bani și 1 leu câștigă dintr-o rotire câteva sute de lei, se poate spune că el se află în cel mai bun scenariu și ar trebui să retragă măcar o parte din bani. Aceasta ar fi ținta obiectivă de profit.

Câștigul este proporțional cu miza. Cine mizează 10 lei pe rotire, se poate aștepta la câștiguri de sute de lei mai frecvente, dar miza ridicată nu reprezintă garanția câștigului, de aceea așteptările nu ar trebui să fie prea ridicate nici din partea celor care își alimentează contul cu mulți bani. Prin prisma mecanismului RNG, este posibil să apară serii de zeci de rotiri necâștigătoare, astfel că balanța poate ajunge la zero oricât de mare ar fi bankroll-ul.

În viață nu e mereu ca în film

În ceea ce privește jocul de ruletă, se poate spune că este o așteptare realistă este aceea ca jumătate plus unu dintre pariuri să fie câștigătoare, pe cota 2.00 (negru/roșu, par/impar, peste/sub 18.5). Probabilitatea de a câștiga un pariu pe un anumit număr este mică, astfel că nimeni nu ar trebui să fie dezamăgit dacă un asemenea pariu nu iese. Gamblerii nu ar trebui să se inspire din filmele în care un personaj pune toți banii pe numărul norocos, într-un gest de „totul sau nimic”, iar bila se oprește exact în buzunarul potrivit. În filme este posibil orice…

Deși o mână câștigătoare la Blackjack are tot cota 2, ca și un pariu victorios pe culoare la ruletă, există o diferență între cele două jocuri. Pe când la ruletă jucătorul depinde în totalitate de noroc, la jocul de cărți amintit el își poate optimiza șansele de câștig apelând la cunoștințele de probabilități matematice. Chiar și așa, nimeni nu se poate aștepta să câștige la nesfârșit la Blackjack, oricât de matematician ar fi. Au existat cazuri în care unii gambleri cu un coeficient ridicat de inteligență au obținut sume mari prin număratul cărților, însă această practică nu permisă în cazinouri.

Până la urmă, cea mai potrivită abordare vizavi de jocurile de noroc este aceea a jucătorilor care speră să se distreze cât mai mult cu bugetul pe care îl au la dispoziție. Ne referim atât la resursele financiare și la cele de timp. Un jucător responsabil este atent și la bani, dar și la momentele în care dispare din mijlocul familiei și prietenilor, pentru a se distra într-un cazinou online.

Articole similare