Cultură

„Căderea în Paradis” a lui Mihai Sălcuțan

Luni, 24 aprilie 2023, orele 16.30, la sala Dimitrie Filipescu a Consiliului Județean Buzău, va avea loc lansarea volumului de nuvele „Căderea în Paradis” a scriitorului Mihai Sălcuțan deținător, în anii 2016 și 2018, al „Premiului pentru volum  de proză” al Ligii Scriitorilor Români.

Evenimentul este organizat de Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Liga Scriitorilor Români – Filiala Buzău și de instituția gazdă.

Data nu este aleasă întâmplător, marchează Paștele Blajinilor, sărbătoare ce nu figurează în rânduielile oficiale ale bisericii dar care este respectată în credința populară, semnificând întâlnirea pământenilor cu cei trecuți în lumea veșniciei pentru a se bucura împreună de Lumina Învierii. Una dintre nuvele are o puternică legătură emoțională cu o asemenea zi.

Prefațatorul cărții, scriitorul și criticul literar Georgică Manole, atenționează încă din primele rânduri cititorul: „În lumea literară se discută tot mai puţin despre nuvelă. Postmoderniştii au abandonat-o şi s-au îndreptat către roman. Se ia un fenomen specific ştiinţelor exacte sau celor auxiliare, se armonizează cu automatisme, un pic de realism magic, ceva psihologie sau sociologie, o ruptură de transcendent  şi romanul e gata.  O nuvelă se scrie mai greu pentru că nu e uşor ca pe un spaţiu restrâns să conciliezi elementele de subiectivitate extremă ale personajului. E mai greu să preiei realitatea exterioară şi s-o pui ca leitmotiv de analiză a stărilor interioare ale acestuia”.

Criticul literar aduce la același numitor comun cele trei nuvele prezentate: „Mihai Sălcuţan a ales trei personaje  credibile pornind de la  modalitatea lor de armonizare dintre sentimentul cunoaşterii de Dumnezeu şi cel al iubirii de Dumnezeu. Scrise în registru pozitiv, mulţi cititori se vor regăsi în descrierile care abundă în cele trei nuvele şi care alcătuiesc un volum ca un joc al stărilor interioare”.

Cronicarii evenimentului vor fi profesoarele Liliana Mihalcea și Mirela Grigore, preoții Aurelian Damian și Romeo Ene.

Participă Corul „Crescendo” al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, condus de prof. dr. Marilena Rădulescu, solist fiind Elena Gherghe, elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Coordonarea momentelor artistice va fi asigurată de profesorul Ciprian Rădulescu.

„Nuvelele publicate în carte prezintă o împletire de ficțiune și real, multe din cele înfățișate cititorului s-au întâmplat aevea. Personajele principale sunt simboluri ale evoluției spirituale, a unui mod superior de gândire, de viață și de atitudine. Cu alte cuvinte prezintă omul spiritual, care este o noțiune, dar și un simbol. Un asemenea om gândește și trăiește în spiritul Domnului, în credința creștină și după regulile acesteia. Este cel care nu are grija bunurilor materiale, preocupându-se de sănătatea lui sufletească și de mântuire. În epoca modernă, noțiunile de om spiritual și de spiritualitate au o semnificație largă dar esența, cadrul moral, se păstrează de veacuri, datorită tradițiilor creștine, a principiilor ce guvernează societatea, consolidate și confirmate de istorie. Pentru a evolua spiritual omul face, în mod conștient, numeroase sacrificii, își dezvoltă responsabilitatea față de sine și de societate, păstrează și transmite, alături de Biserică, adevăratele valori ale omenirii. El duce o existență discretă, ceea ce nu reprezintă autoizolare ci viețuire în lumea duhovnicească, luminată de credință și armonie. Un asemenea univers îl apără de mediocritate, de incultură, de dorința de a parveni. Pentru oamenii de bună credință este un jalon spiritual cert pe drumul civilizației, ne-a declarat Mihai Sălcuțan.

Așadar, se anunță un eveniment pe măsura exigențelor cititorilor de literatură de calitate.

Articole similare