Muzică

Cabral a vorbit despre boala ciudată de care suferă din copilărie: ,,E vorba de o neliniște”. Fiica lui l-a moștenit

Într-o postare recentă, pe blogul personal, cunoscutul prezentator de televizi­une cu origini buzoiene, Cabral Ibacka, a explicat, pe larg problema medicală cu care se confruntă de mic copil și felul în care se manifestă boala. Este vorba despre afecțiunea neurologică ,,Willis-Ekbom”, cunoscută și sub denumirea de ,,sindromul picioarelor neliniștite”.

,,Trăiesc cu el de când încă eram copil și din cauza lui am fost certat nu de puține ori. Sindromul picioarelor neliniștite. Cum se manifestă? În mai multe feluri. E vorba de o… neliniște pe care o au propriile picioare. Efectiv nu găsești confortul decât dacă tot frichinești labele picioarelor, le freci ba între ele, ba de pat, ba de așternuturi. Uneori e cu senzație de cald la picioare. Alteori cu senzație de rece. Nu e cu mâncărime, dar am auzit că are și manifestarea asta la unii. Pe alții îi și înțeapă. Mai sunt cazuri când și amorțesc picioarele.

Ideea, per ansamblu, este că nu-i un disconfort major (în majoritatea cazurilor), dar nici nu poți face abstracție de treaba asta. De cele mai multe ori, te lasă în pace după vreo oră, așa. Și revin la ideea de mai sus: ai mei au înțeles devreme că e cu defect la băiat – și ăsta     s-a dovedit a fi cel mai mic – și nu m-au mai certat. Dar, în alte cazuri, am fost apostrofat, pentru că atunci când te ia cu neliniștea labelor… nu poți adormi. Și de nu te frichinești, te răsucești pe toate părțile, schimbi poziția picioarelor de 89 de ori pe secundă… că-l lasă nervii pe orice adult care ar trebui să se asigure că dormi.

Ăsta cred că a fost în cazul meu singurul neajuns palpabil… am adormit mai greu din cauza agitației de prin pat. Dar sunt unii care se chinuie pe bune cu boala asta (are și-un nume afecțiunea asta neurologică, Willis-Ekbom), pentru că din cauza ei pot apărea pro­bleme severe de somn și de la asta se poate ajunge la epuizare, incapacitate de muncă etc”, a povestit Cabral.

,,Mi-am adus aminte  despre asta fix aseară, când am pus-o pe Namiko la culcare și-am văzut mișcările pe care le face cu picioarele. Inițial, încântat ca un gânsac mândru, mi-am zis <Ia uite, se vede că-i fiică-mea, dă la fel ca mine din picio… aoleu!>. Luând la rând informațiile din ultimul timp, încep să cred că e și ea în gașca noastră. Și măcar știu când o bag la culcare să nu-i mai tot repet, ca o babă pe drogurile greșite, <Nami, gata>”, a mai spus vedeta.