Economic

Buzoienii vor plăti mai puțin pentru lemnele de foc

Camera Deputaților a aprobat ieri două proiecte de modificare a Codului Fiscal, unul dintre ele fiind cel care vizează reducerea TVA la lemne de foc pentru persoanele fizice, de la 19 la sută, cât este în prezent, la 5 la sută. Astfel, ­pro­punerea legislativă inițiată în vară de către deputatul PSD de Suceava George Șoldan a fost adoptată, fiind votată în unanimitate. „Avem o criză energetică în curs – prețurile la gaze și curent electric au crescut exponențial. Prețul la lemne de foc s-a dublat de la an la an. Acest lucru a lovit fix în familiile cele mai vulnerabile. M-am asigurat că prin acest demers legislativ va scădea prețul la lemnul de foc și se vor reduce cheltuielile cu utilitățile în gospodării și vom proteja ­po­pu­lația care cumpără lemn de foc, de tendințele ­spe­culative, prin prețul mare la care se comercializează în prezent”, a declarat Șoldan, citat de newsbucovina.ro.

Acesta a mai menționat și că se preconizează o iarnă geroasă, iar foarte multe familii s-ar afla în imposibi­litatea de a-și încălzi locuința fără un ajutor din partea statului. „Mă bucur că, în Parlament, în doar câteva zile, am votat și Le­gea consumatorului vulnerabil, am acordat și compensări la facturile de gaz și energie electrică, iar astăzi ajutăm și familiile care se încălzesc cu lemne de foc să treacă mai ușor peste iarnă”, a mai declarat deputatul social-democrat, conform aceleiași surse.

Unul dintre proiecte prevede reducerea cotei la 5 la sută a bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare. Celălalt proiect cuprinde persoanele juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială. Și aici este prevăzută cota de 5 la sută pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare.

Camera Deputaților este for decizional pentru cele două proiecte, dar trebuie ca proiectul să fie promulgat și de către preșe­dintele Klaus Iohannis.

Care este volumul de lemn disponibil la Buzău

Anul acesta, Direcția Silvică Buzău a pus la dispoziția populației un volum estimat de 3.621 mc de lemn de foc destinat încălzirii locuințelor. Ocolului Silvic Buzău i-a fost repartizat cel mai mare volum de lemne, 1.700 mc, urmat de subunitățile din Pârscov (1.026 mc), Vintilă Vodă (317 mc), Tisău (308 mc) și Cislău (270 mc). Prețul de valorificare variază între 95.20 lei/mc cu TVA și 421 lei/mc cu TVA, în funcție de specie, sortiment și condiții de livrare, informații detaliate putând fi obținute la sediile primăriilor, ocoalelor și cantoanelor silvice. Persoanele interesate pot depunde cereri la ocolul silvic sau la primărie. Printre sortimentele oferite anul acesta se numără fag, pin, carpen, salcam, glădiță, sălcioară sau arțar tătărăsc.

Deputatul social-democrat buzoian Laurențiu Țepeluș a scris pe Facebook că a votat pentru introducerea cotei de 5 la sută, văzând-o ca necesară pentru românii care se încălzesc cu lemne: „Românii care se încălzesc cu lemne aveau nevoie de această măsură care să scadă povara pre­țurilor crescute în ultima perioadă și să reducă o parte din cheltuielile din sezonul rece. Livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub alte forme similare, vor avea TVA scăzut atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice”.

Articole similare