Sănătate

La Spitalul Județean, Pediatria își trage sufletul, celelalte secții se sufocă

La secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău numărul copiilor care prezintă simptomatologii aferente virusului Sars-Cov-2 a scăzut considerabil în ultimele două săptămâni, semn că vacanța școlară a venit la momentul potrivit. Dacă înainte de vacanță numărul copiilor internați era de aproximativ 30 pe zi, luni, 8 noiembrie, numărul acestora a fost de 15.

,,A scăzut numărul copiilor internați după ce aceștia au intrat în vacanță, mai ales după a doua săptămână. Atât numărul copiilor cu simptomatologie, cât și cel al copiilor infectați cu Sars-Cov-2 a scăzut, pentru că erau destul de mulți copii infectați”, a declarat, pentru OPINIA, dr. Gina Anica, medic șef al secției de Pediatrie din Spitalul Jude­țean de Urgență Buzău.

Chiar dacă la Buzău, din fericire, copiii nu au dezvoltat forme severe ale bolii, există anumite gru­pe de risc, în funcție de vârsta acestora.

,,Sunt două grupe de risc, aș putea spune, până la 1 an – 1 an și jumătate, cei mici sunt cu febră destul de mare, care cedează greu la antitermice și cu simptome digestive, se pot deshidrata, și mai sunt cei mari, peste 14 ani, care au o simptomatologie aproape ca de adult, unde am avut într-a­devăr afectare pulmonară de 30-35 la sută”, a mai spus aceasta.

Dacă secția de Pediatrie are parte de o gură de oxigen în această perioadă, celelalte secții ale SJU Buzău destinate pacienților infectați cu Sars-Cov-2 sunt în continuare pline, iar scăderea numărului acestora nu se observă încă. La UPU încă sunt pacienți infectați cu Sars-Cov-2, iar situația nu pare să aibă tendințe de îmbunătățire, chiar dacă numărul cazu­rilor noi de Covid-19 este în scădere și, odată cu acestea, scade și incidența. Mai mult, numărul mic de infectări din ultima săptămână și incidența în scădere au dus la o reducere considerabilă a numărului buzoienilor care se vaccinează.

Vaccinarea, tot în regres

Dacă săptămâna trecută asistam la peste 1.000 de vaccinări pe zi, în prezent numărul buzoienilor care aleg să se imunizeze împotriva Covid-19 a scăzut simțitor. Luni, 8 noiembrie, 718 buzoieni au fost vaccinați cu prima doză, în timp ce rapelul a fost administrat pentru 382 buzoieni. De asemenea, buzoienii care sunt vaccinați se prezintă în centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster. Luni, 460 de buzoieni au primit doza a treia.

Și la nivel național a scăzut ritmul vaccinării. În ultimele 24 de ore, mai puțin de 29.000 de persoane și-au început schema de imunizare. Potrivit CNCAV, 69.900 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 28.612 s-au prezentat pentru a primi prima doză de ser sau doza unică de la Johnson & Johnson. În același interval, 17.102 persoane au fost vaccinate cu doza a doua, iar 24.186 de persoane s-au imunizat cu doza a treia.

Numărul persoanelor vaccinate a ajuns, astfel, la 7.321.195, din care 6.568.540 cu schema completă. Până în prezent, 1.037.203 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

Chiar dacă numărul persoanelor care aleg să se vaccineze în această perioadă a scăzut,  autoritățile speră în continuare ca persoanele care nu sunt vaccinate să  se prezinte în centrele special amenajate, având în vedere că se discută despre obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Articole similare