Economic

Buzoienii rămân fideli maşinilor second-hand, dar cele noi câştigă teren

În luna august, la nivelul întregii ţări au fost înmatriculate 16.121 de maşini noi, cu 44,56 la sută mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar  mult sub rezultatul din 2019, când intrau în circulaţie 23.177 maşini.

Raportul Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACA­ROM), bazat pe datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată şi că, tot în august 2021, au ajuns pe şosele 34.828 de autoturisme de ocazie, în creştere cu 17,03 la sută faţă de luna corespunzătoare din anul anterior.

Revenind la înmatri­culările de autoturisme noi, datele cumulate pentru primele opt luni ale anului arată că în România au fost înmatriculate 79.320 de unităţi, în creştere cu 7,59% faţă de perioada ianuarie – august din 2020, când au intrat în circulaţie 73.723 de maşini. Ca şi în cazul datelor lunare, cele pentru întreaga perioadă sunt mult sub cele din primele opt luni din 2019, când erau înmatriculate în România 118.003 unităţi, scrie economica.net.

La Buzău, în luna august au fost înmatriculate 672 de autoturisme, cele mai multe second-hand. Buzoienii rămân în continuare fideli mărcii Volkswagen, în perioada menţionată fiind înmatriculate 162 de maşini sub emblema acestei mărci, cele mai multe fiind second-hand. De asemenea, buzoienii au mai achiziţionat şi maşini marca Dacia (70), BMW (56), Skoda (51) şi Ford (48). Buzoienii au mai cumpărat şi alte mărci. Audi (44), Opel (29), Renault (27) şi Suzuki (21) sunt printre maşinile ­se­cond-hand înmatriculate în luna august.

Numărul maşinilor noi înmatriculate la Buzău se menţine în creştere, chiar dacă ponderea celor ­se­cond-hand este mai mare. În luna august, buzoienii au cumpărat aproape 150 de maşini noi, pe care le-au scos pe şosele.

Chiar dacă buzoienii preferă marca Volkswagen, la nivel naţional predomină tot marca româ­nească, Dacia. În acest an, marca aflată în vârful clasamentului este, ca şi în anii anteriori, Dacia. În primele opt luni au fost înmatriculate 21.334 de autoturisme purtând emblema constructorului din Mioveni deţinut de grupul francez Renault. Pe locul secund în clasamentul înmatri­cu­lărilor de autoturisme noi se află în acest an Skoda, cu 6.033 unităţi, iar pe trei Toyota (5.859 unităţi). Restul mărcilor din Top 10 sunt, în ordine, Volkswagen, Hyundai, Ford, Renault, Suzuki, Mercedes-Benz şi BMW.

De asemenea, Dacia se află în top cinci cele mai avariate maşini de pe şo­se­lele din Europa din cauza şoferilor care se supraestimează la volan şi ajung în situaţii limită, scrie Alba24. Un studiu prezintă o statistică în care Dacia este vedetă, mai multe modele fiind implicate frecvent în accidente rutiere. Înaintea maşinii fabricată în ţara noastră se află însă alte modele de autoturisme din mărci mult mai scumpe, cum ar fi BMW, Lexus şi Jaguar. De la începutul ­anului înmatriculările maşinilor noi sunt în creştere, dar cele mai multe maşini care ies pe şoselele din România sunt în continuare second-hand, intrate în ţară, deseori, de la nemţi. De asemenea, în prima jumătate a lunii septembrie au fost înmatriculate, la nivel naţional, 6.125 maşini noi şi 19.257 maşini second-hand.

Articole similare