miercuri, 27 mai 2020

Buzoienii nevoiași ar putea primi subvenții pentru apă

Primarul Constantin Toma a făcut câteva precizări legate de majorarea tarifelor practicate de Comania de Apă în primul raport către buzoieni din acest an, pe care l-a postat în format video pe pagina sa oficială de Facebook. El a spus că această majorare este o condiție pentru accesarea unei finanțări europene în valoare de aproape 300 ­mi­lioane euro, bani care vor fi folosiți pentru continuarea investițiilor realizate de ­ope­ratorul județean de apă și canalizare.

,,Au fost discuții legate de majorarea prețului la apă. Este un lucru cunoscut; avem aprobarea Consiliului Local, o avem pe cea a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008>, avem aprobări în toate consiliile locale membre ale ADI. Pentru a lua un grant de 292 milioane euro de la Uniunea Europeană, trebuie să crească și tariful la apă; din 2015 încoace, ta­rifele la energie electrică au crescut cu 40 la sută, iar salariile au crescut cu 228 la sută. Această companie trebuie să fie în viață și trebuie să aibă și surse pentru a continua să fie rentabilă. Am făcut o mică socoteală: prețul metrului cub de apă – cumulat apă potabilă cu apă uzată și apă meteorică – este de 7,24 lei, și  va ajunge după o creștere, cu inflație cu tot, care nu a mai fost aplicată din 2015, la 8,28 lei, începând probabil de la 1 februarie”, a spus Toma.

El a anunțat că familiile nevoiașe din Buzău, în număr de aproximativ 1.000, ar putea beneficia de subvenționarea integrală a consumului de apă: ,,Vom încerca, pentru famiiile care au venitul net pe membru de familie sub 1.346 lei, să ­ve­nim cu o subvenție totală; pentru că o familie din Buzău formată din trei persoane consumă consumă circa 6 metri cubi de apă pe lună, vom acoperi în întregime, pentru că legea ne permite să acordăm o subvenție, aprobată de Consiliul Local, de 2,25 metri cubi de persoană, iar în aceste condiții se va acoperi acest cost, practic în întregime, pentru vreo mie de familii. Nu este o sumă mare, iar ea va fi compensată, cu siguranță, cu îmbunătățirea calității apei în Buzău. Pentru că în acest moment – ați observat și de sărbători, și de Crăciun, și de Revelion – apa este bună de băut. S-au făcut eforturi foarte mari, Compania de Apă are un trecut în care a investit peste un milion de euro în calitatea apei, în înlocuirea rețelelor de azbociment și din oțel pe 24 de străzi, iar rezultatele au început să apară”, a mai spus primarul Constantin Toma în primul raport către buzoieni din acest an, pe care l-a postat în format video pe pagina sa oficială de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Dar de ce sunt nevoiase familiile astea? Ca nu muncesc? Ca fac o gramada de copii si trebuie sa-i creasca comunitatea?
    Au inceput pomenile electorale? Dar de economie la apa au auzit familiile nevoiase? Familiile astea 1000 in majoritate sunt cumva din zona strazii Transilvaniei?
    Si apropos… Toate se scumpesc. Apa, curentul, gazele, transportul, taxele, mancarea, gunoiul a nu stiu cata oara… Dar la Buzau, doar apa reprezinta interes la scumpire. Cu restul populatia e impacata… Scumpirea apei e permanent subiect de discutie. Ia faceti voi dragilor un calcul si vedeti cu cat la suta s-a scumpit apa si cu cat la suta s-a scumpit gunoiul. Basca ca la gunoi, oferim moca domnilor de la RER, material pentru compost prin tomberonul maro si bani din valorificarea plasticului si a aluminiului prin sacul galben…

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!