Actualitate

Buzoienii au înroșit telefoanele mobile comandând… cărți!

Librăria românească online Libris a vândut, în anul 2021, aproximativ 2,4 milioane de volume. Peste jumătate de milion au fost vândute către Ilfov și București, unde valoarea medie a comenzilor a fost de 101 lei, la fel ca cea înregistrată la nivel național. Cele mai multe comenzi pe cap de locuitor au fost făcute din București, Ilfov, Brașov, în timp ce, la polul opus, se află județele Covasna și Teleorman, potrivit datelor Libris. București-Ilfov conduce la numărul de volume comandate, cu peste 20 la sută dintre comenzile plasate la nivelul anului.

Recordul comenzilor plasate de aceeași persoană vine tot din București. Este vorba despre un client din Capitală care a făcut, pe parcursul anului trecut, un număr de 194 comenzi. Acesta este urmat de o clientă din Timișoara, cu 100 de comenzi făcute în 2021.

Buzăul se află și el printre județele în care au fost plasate cele mai multe comenzi de pe dispozitivele mobile. Pe lângă buzoieni,  bucureștenii și timișorenii au făcut și ei multe achiziții de pe dispozitivele mobile. De partea cealaltă, populația cu cele mai puține achiziții pe mobile se află în Covasna și Harghita.

Chiar dacă în Buzău a fost înregistrat un număr mare de comenzi de pe telefoane, acesta nu se află în topul celor cinci județe care au fost cele mai active în privința achiziției de cărți. Cele mai multe cărți au fost vândute în București (429.895), Brașov (222.855), Cluj (20.468), Ilfov (101.519),  Iași (95.034) cărți vândute.

Cele mai dinamice categorii de carte în anul ce abia s-a încheiat au fost dezvoltare personală (creș­tere de 56% față de 2019), științe umaniste (+19%), cărți pentru copii (+17%) și beletristică (+5%). Și interesul pentru cărțile în limba engleză a crescut spectaculos, cu 76% față de perioada de la debutul pandemiei.

„Interesul pentru dezvoltare personală, categorie ce s-a aflat pe un trend ascendent în 2020, se menține, fiind reflectat în 2021 și de topul celor mai citite volume. Se observă din ce în ce mai clar dorința de a căuta răspunsuri în cărți, fie că vorbim de autocunoaștere, echilibru, antreprenoriat, organizare personală sau parenting. Ne bucurăm de fiecare dată să observăm și interesul pentru autori români, într-o creștere continuă în ultimii ani. De aceea, am încercat să-i aducem cât mai aproape de cititori, atât prin cărțile cu autograf, cât și prin dialoguri din cadrul Libfest, târgul de carte și experiențe culturale organizat anul trecut”, a precizat Laura Țeposu, CEO Libris, potrivit news.ro.

Printre cele mai vândute cărți s-au numărat bestsellere internaționale precum ,,Când corpul spune nu” (Gabor Mate), ,,Vindecarea copilului interior” (Stephanie Stahl) și ,,Arta Manipulării” (Kevin Dutton), dar și volume pentru copii, ca ,,500 de adevăruri uimitoare și amuzante”, ,,Dumbrava minunată” (Mihail Sadoveanu) și ,,Recreația Mare” (Mircea Sântimbreanu).

Și anul acesta, topul celor mai vânduți autori pe Libris este condus de un scriitor român. Este vorba despre Ioana Chicet-Macoveiciuc, urmată de psihiatrul american Irvin D. Yalom.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker