Sport

Golgeterul FC Buzău și al Ligii a 2-a a cules și a vândut flori în Olanda înainte de a ajunge în fotbalul mare!

Care a fost momentul care i-a schimbat viața

La doar 23 de ani, cel mai bun marcator al lui FC Buzău și, totodată, golgeterul la zi al Ligii a 2-a, are deja o poveste de viață impresionantă. Adrian Chică-Roșă, căruia îi expiră împrumutul de la FC Botoșani în această vară, dar care are șanse mari de a fi transferat definitiv în Crâng, a oferit, de curând, pentru Telekom Sport, primul său interviu. Atacantul Buzăului a povestit cum a ajuns să culeagă și să vândă flori în Olanda, cum a fost la un pas să renunțe la fotbal, dar și cum a trecut peste decesul mamei sale. ,,Mama a plecat în Italia când eram foarte mic, cred că aveam 5 ani. Suntem 5 frați în total, mai am 3 frați și o soră. A trebuit să plece pentru a susține financiar familia. A murit acum 2 luni de zile. (…) Sunt singurul dintre frați care face fotbal. Poate că și ei și-ar fi dorit să urmeze drumul ăsta, dar financiar vorbind, nu s-a putut. Eu am fost cel mai mic și cred că ăsta mi-a fost norocul. Însă, am galerie acasă și la meciuri, atunci când pot să fie pe stadion”, a spus Adi. I-a plăcut fotbalul de mic, dar aventura a început-o când a intrat la liceul sportiv: ,,Am fost întâi fundaș dreapta, apoi mijlocaș stânga și abia după atacant. Portar doar nu am încercat”.

La cules de flori în Olanda

După terminarea liceului, lucrurile nu au conti­nuat firesc pentru Adrian. În lipsa ofertelor, a fost nevoit să caute soluții pentru a se întreține și astfel a ajuns în Olanda, la cules și vândut de flori! Era chiar pregătit să renunțe la fotbal, dar o întâmplare neprevăzută avea să-i schimbe viața. ,,Când am terminat liceul, nu aveam nicio ofertă, nu aveam la ce echipă să joc. Așa că am făcut ce ar fi făcut oricine. Nu puteam să stau degeaba și să aștept. Așa că am renunțat la fotbal. Am zis că nu e pentru mine. Am plecat la muncă în Olanda pentru un an. Am cules flori”, își amintește Adi. S-a întors acasă, într-o vacanță și, la propunerea unui prieten, a jucat câteva meciuri în Liga a 4-a unde, în numai trei dintre ele, a marcat de 18 ori! ,,Așa am fost remarcat. La vremea respectivă cei de la Boto­șani aveau echipă în Liga a 3-a și m-au luat la ei”, a mai spus actualul golgeter al eșalonului secund, iar de atunci cariera și-a urmat cursul pe un făgaș normal.

Visează la FCSB, dar Pustai l-ar mai vedea măcar un an în Liga a 2-a

Pe termen lung, Chică-Roșă și-ar dori un transfer la FCSB și, de acolo, mai departe în străinătate. Deocamdată însă, se împarte între clubul de care apar­ține, FC Botoșani, și FC Buzău, echipa la care joacă și care și-l dorește definitiv în perspectiva promovării în Liga 1. ,,Văd în FCSB posibilitatea de a ajunge mai departe în străinătate. Mă antrenez serios. Nici de criticile lui Gigi Becali nu îmi este frică. Să ajung eu acolo și mai vedem. Visez frumos și mă antrenez serios. Momentan mai am multe de arătat. Sunt sigur că la forma mea a contribuit și domnul Pustai (n.r. antrenorul principal al lui FC Buzău, Cristi Pustai) și domnul antrenor secund (n.r. Bogdan Pîrvu). Nu aș fi reușit să am momentul ăsta de explozie dacă nu erau ei. Și colegii mei de echipă, desigur. Că nu joc singur la Buzău”. În replică, Cristi Pustai îi cere elevului său să aibă răbdare: ,,El a avut o evoluție constant bună, a marcat, asta e cel mai important pentru un atacant. Cu o mică scădere pe finalul turului, dar de înțeles din cauza decesului mamei lui. Îl văd un jucător de perspectivă. Cred că îi mai trebuie încă un an în Liga a 2-a. La noi se promovează prea repede jucătorii și apoi stau pe margine, nu mai joacă, se pierd. E ambițios și sper să înțeleaga că numai cu răbdare poți să ajungi unde îți dorești”.

Împrumutat la FC Bu­zău în iarna lui 2020, Adi Chică-Roșă a evoluat în 32 de meciuri în Liga a 2-a și a marcat de 14 ori. 11 dintre reușite au venit în acest campionat, pe parcursul celor 14 meciuri jucate de  atacant în 16 etape disputate de echipa sa. Este și golgeterul la zi al Ligii a 2-a.

Articole similare