Economic

Buzăul, printre județele cele mai afectate de secetă pedologică

Ce măsuri a anunțat ministrul Petre Daea

Vrancea, Galați și Buzău sunt județele cele mai afectate de seceta pedologică din acest an, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea. Problema cea mai gravă este în Vrancea, care a devenit polul secetei din România, „deşi avem în proiect canalul Siret-Bărăgan, un obiectiv de investiţii foarte important care a îngheţat ca lucrare din 2020”. Următoarele zone afectate de secetă sunt nordul judeţului Galaţi şi judeţul Buzău.

Ministrul Petre Daea a precizat că peste 60 la sută din grâu a fost recoltat. „Ce avem până acum ne arată că vom avea cantitatea necesară consumului intern”, a adăugat acesta. Pentru a nu influența piața, ministrul Agriculturii a mai declarat că nu va anunța nivelul producțiilor, dar a estimat că va fi cu 20 la sută mai scăzut decât anul trecut. „Nu o să vă dau producțiile pentru că nu vreau să influențez piața. O să vă comunic producțiile când se va încheia recoltatul și întreaga producție va fi în magazii, închisă cu lacătul”, a mai spus acesta.

Daea a declarat, joi, că „seceta pedologică s-a cuibărit în România”, iar „dacă nu plouă s-ar putea ca mâine să fie rău”. El vrea să le dea mână liberă fermierilor să decidă fiecare cum să acționeze în funcție de condițiile locale, pentru a nu-și pierde recolta.

Petre Daea

În aceeași conferință de presă, Petre Daea a anunțat  că fermierii vor putea accesa din 20 iulie credite prin programul „De trei ori subvenţii”, cu o dobândă de doar 2 la sută. Aceasta este una din măsurile luate pentru cei afectați de secetă.

Daea a precizat că produsul de creditare „De trei ori subvenţii” va fi operaţional începând de miercuri, iar fermierii se pot duce, din data de 20 iulie, la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru a-l cere. Adeverința de la APIA cu ce subvenție încasează îi va fi necesară fermierului la bancă, unde va încheia contractul susţinut de o garanţie.

Adeverinţa de la APIA, spune Daea, „va fi proba ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă” (…) Garanţia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80 la sută. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80 la sută din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20 la sută sunt actele care se fac cu băncile şi au siguranţa că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenţia. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenţiei anuale. Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană, nici pentru bancă”, a afirmat Petre Daea. Potrivit acestuia, dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este de 2 la sută: „Este o dobândă fixă şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului”.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că măsurile au fost discutate  cu fermierii, iar acest timp de creditare reprezintă „cea mai ușoară cale, cea mai directă și cea mai bună”.

„Am vrut să mă achit de promisiuni. Există pur şi simplu şi funcţionează cu începere din data de 20. Un lucru foarte bun: dobânda este de 2 la sută şi stabilă, evident la care să se sprijine pe ROBOR, dar este o dobândă fixă şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului. Cu alte cuvinte, pentru trei ani (…) este un credit sigur şi de o parte şi de alta, pentru că vin pe bani europeni, şi nu pe banii fermierilor. Vin pe bani europeni, pe un culoar sigur, la date sigure, în sume sigure. Ei doar pot să se ducă, să ia şi să se angajeze la executarea lucrărilor în vederea desfăşurării anului agricol în condiţii bune”, a subliniat ministrul de resort.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker