Economic

Buzăul, pe locul doi în regiune la cererile depuse pentru finanțările APIA

Campania de cereri unice la APIA a intrat în etapa în care solicitările se mai pot depune numai cu penalizări. Ultima zi în care funcționarii Agenției de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai primesc cererile este vineri, 9 iunie.

Prin intermediul unui comunicat de presă, APIA a făcut publică situația cererilor depuse pentru finanțări, pe județe. „În perioada 1 martie – 31 mai 2023, au fost depuse un număr de 755.810 cereri de plată pentru o suprafață de peste 9,95 milioane hectare. La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 34.000 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 22.000 ha, fermierii confirmând și în acest an că sunt conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață”, se arată într-un comunicat de presă al APIA.

Potrivit statisticii, județul Buzău se plasează pe locul doi la nivelul Regiunii Sud-Est, cu un număr de 16.396 de cereri pentru o suprafață de peste 270 de mii de hectare. Cele mai multe cereri din regiune au fost depuse în Vrancea, urmat de Buzău și Galați. Cele mai puține cereri, la jumătate comparativ cu Buzăul, au fost depuse în județul Tulcea.

Când vine vorba despre suprafețele pentru care au fost depuse cererile, clasamentul se modifică semnificativ, iar Buzăul ajunge în coada clasamentului. În acest caz, pe primul loc în Regiunea Sud-Est este Constanța, cu peste 497 de mii de hectare, urmat de Tulcea, peste 376 de mii de hectare și Brăila, peste 352 de mii. Urmează Galați, unde fermierii au cerut subvenții pentru 292 de mii de hectare, Buzău, circa 270 de mii și Vrancea,  aproximativ 161 de mii de hectare

Șeful APIA mulțumește colegilor și fermierilor

Directorul general al instituției, Adrian Pintea, a transmis echipei APIA un mesaj de mulțumire pentru mobilizarea exemplară. De asemenea, șeful APIA a apreciat și implicarea fermierilor care au fost alături de funcționari în implimentarea noilor reglementări impuse de Planul Național Strategic.

„Le mulțumesc tuturor colegilor mei care s-au mobilizat exemplar, ca de fiecare dată, și care au înțeles că munca în echipă, devotamentul și implicarea reprezintă pașii spre succes! Transmit aprecierile mele fermierilor români care au fost alături de noi în această campanie deloc ușoară, o campanie care a venit cu provocările aduse de schimbările din PNS 2023 – 2027”, a declarat Adrian Pintea, director general APIA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker