Actualitate

Buzăul, din nou în Top 3 în clasamentul beneficiarilor de ajutor social

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a făcut publice statisticile pentru luna septembrie. Astfel, la nivel național, au beneficiat de ajutor social un număr de 156.297 persoane, cu 647 mai puțin comparativ cu luna august a acestui an.

Cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în Dolj (9.923), Bacău (8.752) și Buzău (7.757). La polul opus, cei mai puțini beneficiari au fost înregistrați în  București (239) și în județele Ilfov (902) și Timiș (1.280).

Suma medie plătită în luna septembrie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 257,98 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,321 milioane de lei.

La finalul lunii septembrie erau suspendați de la plată 11.986 beneficiari, cei mai mulți din Botoșani (973), Teleorman (682) și Bacău (657). Și la Buzău numărul beneficiarilor care erau suspendați de la plată la sfârșitul lunii septembrie era destul de mare. Concret, 618 buzoieni nu au mai primit ajutorul de stat în luna septembrie.

De asemenea, suma medie plătită pentru buzoieni a fost, în perioada mențio­nată, de 244,43 lei. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în județele Sălaj (332,57 lei), Mureș (307,36) și Brașov (306,17 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările și modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca ­dife­rență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Beneficiarii, stimulați să intre pe piața muncii

Persoanele care primesc ajutorul social și se angajează vor putea să se bucure de acest drept încă șase luni, potrivit unui proiect de Ordonanță adoptat de Guvern. Persoanele singure apte de muncă sau, după caz, unul dintre membrii familiei beneficiare de ajutor social vor putea primi acest drept timp de încă șase luni de la angajare, cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

De asemenea, pentru a stimula persoanele care beneficiază de ajutor social să se angajeze, acestea vor trebui să se prezinte la agenția pentru ocuparea forței de muncă de care aparțin, din șase în șase luni sau ori de câte ori le este solicitat acest lucru. ,,Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, se precizează într-un comunicat al Mi­nisterului Muncii.

În cazul în care persoanele beneficiare vor demisiona, acestea vor trebui să dea banii înapoi. „În cazul în care contractul de muncă al unui beneficiar încetează din inițiativa angajatorului în mai puțin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit și nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, mai scriu reprezentanții ministerului.

Conform reprezentan­ților Agenției, în acest fel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legă­tu­ra cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de ­sti­mulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitațile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker