Economic

Buzăul, creștere semnificativă la vânzarea cărților

Pandemia de Covid-19 a limitat mult posibilitățile românilor de a-și satisface pasiunile și hobbyurile, motiv pentru care aceștia au început să se îndrepte foarte mult către cărți, mai ales în perioada de izolare.

Românii au început să citească mai variat și mai multă psihologie, dar și foarte multe cărți în limba engleză. Prin urmare, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere semnificativă a vânzării cărților pe segmentul de dezvoltare personală, respectiv 20 la sută din cărțile vândute. Un studiu realizat de către Libris.ro, arată că peste 1,2 milioane de cărți au comandat românii în prima parte a anului 2021.

Județele în care au fost vândute cele mai multe cărți sunt București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași, iar la polul opus se află județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea. Nici la Buzău situația nu este diferită. Conform datelor făcute publice de către Libris.ro, buzoienii sunt din ce în ce mai interesați de cărți, dovadă fiind creșterea vânzării cărților de anul acesta, comparativ cu anul trecut.

Cea mai mare creștere, comparativ cu anul 2020, a fost înregistrată în trei județe. Este vorba despre Ilfov, care a înregistrat o creștere de 230 la sută, Buzău, unde vânzarea cărților a fost cu 33 la sută mai crescută și Constanța, unde s-au vândut cu 23 la sută mai multe cărți comparativ cu anul 2020. De departe, cea mai spectaculoasă creștere o înregistrează Ilfov, unde au fost constatate și vânzări peste dublu comparativ cu anul trecut.

,,Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate județele țării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înțelegere a situației și de evadare din cotidianul știrilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou și de dorința de a petrece cât mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricționate, deci a reducerii timpului acordat lecturii, frecvența comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor țării”, a precizat Laura Țeposu, fondator Libris.ro, pentru news.ro.

Articole similare