Economic

Buzăul, campionul usturoiului

În acest an, subvenția de 3.000 de euro/hectar ajunge la mai mulți agricultori, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a anunțat, săptămâna trecută, că în acest an fermierii au manifestat un interes mai mare pentru Programul de susținere a producției de usturoi. Potrivit MADR, până la data de 18 mai, în program s-au înscris 1.203 producători agricoli, cu o suprafață de 1.374 ha, din care 766 persoane fizice, 67 persoane juridice și 370 PFA, II și IF.

În Buzău a fost înregistrată cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi, respectiv  276,46 ha, în creștere comparativ cu anul trecut, când suprafața cultivată era de 257,95 hectare. Județele în care au mai fost înființate suprafețe de usturoi sunt: Olt (222,62 ha), Teleorman (120,03 ha), Botoșani (106,87 ha), Giurgiu (89,84 ha), Bihor  (63,76 ha), Timiș  (46,02 ha), Arad (36,41 ha) și  Dâmbovița  (33,60 ha).

MADR reamintește că dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila din carnetul de comercializare. Valoarea maximă a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 3.000 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Ministerul mai precizează că ajutorul contribuie la sporirea interesului producătorilor agricoli pentru cultura usturoiului în zonele cu tradiție, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale.

Reamintim că programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, urmând ca plățile să se facă după această perioadă. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Un noi soi de usturoi, adus la viață la Banca de Gene

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău au creat un nou soi de usturoi, cel de-al treilea pregătit de către cercetătorii buzoieni în ultima vreme, care ar urma să fie denumit „Basarab”. Acesta a fost obținut din semințe românești, din zona Râmnicu Sărat, și este de calitate superioară. Acest soi de usturoi este al treilea obținut de cercetătorii buzoieni, după soiurile Benone și Râmnicelu.

Un soi de usturoi cultivat în urmă cu 200 de ani în comuna Râmnicelu, judeţul Buzău, dar uitat de producătorii locali a fost readus la viaţă şi chiar omologat în 2021 de Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Usturoiul care are o aromă şi un gust deosebit are şi un nume pe măsură. Este vorba despre soiul de usturoi „Benone”, aşa cum l-au botezat cercetătorul Costel Vînătoru, prieten de al marelui interpret de muzică populară, împreună cu producătorul Valentin Jecu, care în 2021 a ltivat 15 hectare de usturoi.

Râmnicelu, zonă cu tradiție pentru usturoi

La Râmnicelu este cel mai bun sol pentru usturoi, susține directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru. „Este un sol ușor nisipos și nu favorizează dezvoltarea unui dăunător periculos care atacă rădăcina usturoiului. Din păcate, produsul nostru nu a fost certificat până acum, nu apare în catalogul oficial al plantelor de cultură acreditat în România, astfel că noi, Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, nu putem vinde această sămânță de usturoi românesc”, a mai spus directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău.

Usturoiul de Buzău este unic prin miros și nu își schimbă culoarea în timp, comparativ cu cele din import. „Usturoiul românesc e recunoscut pentru aromă și gust. Vorbim de o plantă medicinală foarte bună pentru afecțiuni cardiace și nu numai. Când îl procesezi pe cel din China ori Spania, când îl faci mujdei, se înverzește, se albăstrește, e iute, nu e aromat, nu e plăcut. Ca să nu mai vorbim de substanțele chimice care au rolul de a păstra usturoiul cât mai mult timp după recoltare”, adaugă Costel Vînătoru.

Usturoiul Benone, la mare căutare în supermarketuri

Soiul Benone a fost la mare căutare în supermarketuri. Nu mai puțin de 30 tone de usturoi au fost livrate în supermarketurile din țară, cu ocazia sărbătorilor, când cererea a fost foarte mare, acesta fiind ingredientul nelipsit din multe rețete tradiționale românești. Usturoiul Benone are și o rezistență destul de mare pe timpul iernii, ceea ce îl face ușor de depozitat.

Localitatea Râmnicelu este cunoscută pentru soiurile de usturoi de calitate, ceea ce a făcut ca în 2021 Buzăul să fie principalul producător din țară. 146 de legumicultori din județ s-au ocupat de cultivarea usturoiului, cei mai mulți din Râmnicelu, iar 21 la sută dintre subvențiile alocate programului la nivel național au ajuns în Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker