Administrație

Cum a ajuns o catedrală de la Chișinău subiect de polemică între politicienii buzoieni

Investițiile autorităților buzoiene la Chișinău, cu precădere cele ale Consiliului Județean, au reprezentat un motiv serios de controversă pentru Gabriel Avrămescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, care s-a declarat contrariat de sumele vehiculate în proiectele de hotărâre.

La conferința de presă de marțea trecută, s-a discutat intens despre o investiție anume din Chișinău, care vizează Parcul Catedralei. Gabriel Avrămescu s-a documentat cu privire la acest obiectiv și a observat că acolo se află Catedrala Metropolitană, aparținând Mitropoliei Moldovei, cea care recunoaște autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse. Nemulțumirea pleacă de la faptul că Patriarhul Kiril este în fruntea acestei instituții religioase din urmă, cel care a devenit cunoscut mai ales datorită suportului pe care l-a arătat față de acțiunile ofensive ale Rusiei din Ucraina, motiv pentru care a fost supus nu doar sancțiunilor Uniunii Europene, ci și a altor state din lume.

Pe lângă faptul că nu-și poate explica sumele investite de autoritățile buzoiene în proiectele de la Chișinău, președintele PNL Buzău nu poate trece cu vederea nici proiectele în care se duc acești bani, cu toate că beneficiarii direcți nu sunt persoanele supuse sancțiunilor internaționale. „Catedrala Mitropolitană… Întâmplarea face că am studiat un pic zona asta. În Republica Moldova sunt două Biserici: este Mitropolia Basarabiei, care recunoaște autoritatea Bisericii Ortodoxe Române, și este Mitropolia Moldovei, care recunoaște autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse, condusă de Kiril, care este persoană indezirabilă în momentul ăsta în Uniunea Europeană și în toată lumea civilizată. Cumva banii aceia se duc pentru Parcul Mitropoliei lui Kiril? Ne-a spus cineva treaba asta sau nu? Îi facem frumos lui Kiril, să aibă pe unde să intre în Catedrală?”, a spus Gabriel Avrămescu, la conferința de presă de marțea trecută.

Gabriel Avrămescu

Afirmația liderului liberal buzoian nu a rămas fără ecou, iar președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a oferit lămuriri, la rândul lui, în legătură cu această controversă. El s-a referit la faptul că subiectul se „speculează” prea mult și nu este cazul, căci investiția nu privește în mod direct liderul religios sancționat, ci parcul din jurul Catedralei Mitropolitane.

Totodată, Petre Emanoil Neagu a ținut să precizeze că moldovenii sunt ortodocși de rit vechi, inclusiv președintele actual al Republicii Moldova, Maia Sandu, fiind de aceeași orientare religioasă. Cu alte cuvinte, dar același înțeles, președintele Consiliului Județean a explicat că liberalii caută, de fapt, nod în papură, iar subiectul nu este unul care să necesite dezbateri atât de ample. În plus, banii promiși moldovenilor sunt tot la Buzău, acesta spunând că nu au plecat nici măcar „25 de cenți”, după cum s-a exprimat, din cei 400.000 de euro promiși în urma unui proiect de hotărâre.

Petre Emanoil Neagu

„Am văzut că se speculează povestea că Consiliul Județean ar reabilita un parc în care este Catedrala și că ar fi de rit vechi, ca să nu spun altceva, mă feresc de cuvânt. Eu vă anunț respectuos că Republica Moldova este o țară ortodoxă de rit vechi (…) Nu putem să ne ducem să dărâmăm Catedrala de acolo pentru că există într-un parc, cum există de exemplu la Buzău Biserica «Sfinții Îngeri» și de acolo oamenii au zis Parcul de la «Sfinții Îngeri». Așa e și acolo! Să știți că Republica Modova e o țară ortodoxă de rit vechi, cum sunt și sârbii, cum sunt și lipovenii la noi ș.a.m.d. Chiar conducerea țării de acum, care este pro-europeană, este de religie ortodoxă de rit vechi (…) Eu mă gândesc că sunt oameni informați cei care au spus anumite lucruri de genul ăsta. De ce nu s-au legat (de faptul, n.r.) că totuși în parcul acela există și Arcul de Triumf? (…) N-are nicio legătură Catedrala că este acolo. Până una-alta, nu s-a materializat absolut nimic!”, a spus Petre Emanoil Neagu.

 

Articole similare