Actualitate

Berea artizanală fabricată de un francez la Buzău, testată de buzoieni la vernisajul expoziției Geoparcul „Ținutul Buzăului”

Toți cei care au trecut pragul expoziției Geoparcul „Ținutul Buzăului” la vernisaj au avut posibilitatea să savureze berea artizanală fabricată de un francez la Buzău. Este vorba despre „One beer later”.

Ideea fabricării acestei beri a pornit de la François Xavier D’Hollander, un francez producător de bere cu o experiență de peste 20 de ani, care a reușit, în toamna anului 2017, să deschidă singura fabrică de bere artizanală din Buzău. Berea astfel produsă este apreciată pentru gustul unic provenit din malț românesc, din Buzău, și aromele fructate ale hameiului. „Povestea a început în urmă cu șase ani de zile, când s-a înființat <One beer later>; berea exista pe piață cu trei ani înainte de a a lua naștere proiectul Geoparcul <Ținutul Buzăului>. Atunci au venit către noi și ne-au întrebat dacă dorim să fim parteneri în acest proiect. Când au venit prima dată nu s-au prezentat că sunt de la Geoparc. Au analizat. Au văzut că berea este ce trebuie și apoi  s-au prezentat cine sunt și ne-au spus că ar dori să fim parteneri și  parte din acest proiect”, își amintește François.

El afirmă că atunci când spune Geoparc se gândește automat,  ca de altfel fiecare dintre cei care ajung aici, la  geologie, parc, un spațiu deschis către natură și de aceea întrebarea lui fost în ce fel ar putea colabora cu reprezentanții Ținutului Buzăului și în ce fel putea asocia Geoparcul cu produsele realizate de el. Răspunsul la această întrebare a fost  berea „Colți amber”, care are culoarea chihlimbarului din zona Colți. Și, mai mult, François ne mai spune că „echipa Geoparcului a creat eticheta berii <Colți amber> și a prezentat-o inclusiv cu logoul Ținutului Buzăului. Este o bere amber și am putut să asociem culoarea chihlimbarului cu berea pe care o facem noi, iar  faptul că putea să reprezinte zona respectivă din Buzău a fost o idee foarte bună”.

După cum la fel de bună este ideea pe care urmează să o pună în aplicare pentru Valea Bălănesei. François povestește că urmează să mai creeze încă o etichetă pentru Geoparc care se numește Bozioru Glass și o să reprezinte o altă zonă a Buzăului, Valea Bălănesei.

Articole similare