joi, 22 octombrie 2020

Bacalaureat/ Ce spun concurenții despre subiectele primite la Română

Absolvenții claselor a XII-a au susținut astăzi prima proba scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Așteptați în fața liceului de părinți și profesori, concurenții de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” s-au declarat, în cea mai mare parte, mulțumiți de modul în care au rezolvat cerințele primei probe scrise.

Pe de altă parte, absolvenții de la profilul real s-au declarat norocoși că nu le-au picat subiectele de la uman. „Cine ar fi mai învățat Arghezi dacă s-a dat și anul trecut?!”, erau de părere câțiva concurenți de la profilul real. „Am scăpat de română pentru totdeauna!”, au mai spus elevii de la același profil.

La profilul uman, elevii au primit la subiectele la română un eseu pe baza unui text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu, iar la profilul real, aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga. Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”.  Tot la profilul real, elevii au avut de realizat un eseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii la pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu.

„Eu am învățat foarte bine Bacovia”

„Subiectele au avut un grad de dificultate la care mă așteptam. Mă așteptam ca la subiectul III să fie mai greu, dar am avut de ales dintre Bacovia și Blaga. Eu am învățat foarte bine Bacovia. La subiectul II am avut un fragment dintr-o narațiune și trebuia să vorbim despre perspectiva narativă… Subiectul I a fost abordabil. A fost despre discursul în public; cum pregătim un discurs public. Asta m-a ajutat foarte tare pentru că mie îmi era teamă de discursurile în public. Aș vrea să merg mai departe la Medicină. Chiar dacă nu am nevoie de o anumită medie la bacalaureat pentru a fi admisă, nu mă lasă sufletul să iau o medie prea mică”, a declarat Miruna Botan (profil real)

„Am nevoie de cel puțin media 9 la Bac. Nu am emoții”

„Subiectul III ne-a surprins că am avut din nou la alegere Ion Barbu care a fost și anul trecut. Eu am abordat Arghezi pentru că îl învățasem foarte bine. Subiectele I și II au fost destul de ușoare. La subiectul II ni s-a cerut să comentăm perspectiva narativă într-un text de Mihail Sadoveanu, iar la subiectul I ne-a picat un text despre Junimea. A fost ok.Mi se pare că a fost la fel de greu ca la Simulare. Vreau să merg mai departe la Relații Economice Internaționale în limba engleză, la ASE. Pentru asta am nevoie de cel puțin media 9 la Bac. Nu am emoții”, a declarat Iulia Beatrice Georgescu (profil uman).

„Am fost admis la Oxford. La română mă temeam cel mai tare”

„A fost mai ușor decât m-am așteptat, chiar dacă toată lumea credea că la subiectul III o să pice un text narativ, gen epic sau chiar dramatic. A picat poezie, dar au fost doi autori ușori și ne-am descurcat cu toții destul de bine. Eu am fost admis la Oxford și mai am nevoie ca media la Bacalaureat să fie cel puțin 9. La română mă temeam cel mai tare, dar a fost mai ușor decât mă așteptam. Acum aștept examenul de matematică și pe cel la fizică”, a declarat Cătălin Dumitru (profil real), șeful promoției 2019 a Colegiului Hasdeu, cu media 10.

„Mi-au plăcut subiectele. Vreau să merg mai departe la Conservator”

„Nu a fost nici mai ușor, dar nici mai greu decât mă așteptam pentru că examenul are o structură foarte bine stabilită. Mi-au plăcut subiectele. Am picat pe subiecte. Am avut de ales între Arghezi și Barbu și l-am ales pe Arghezi pentru că îmi place foarte mult, și cred eu că am scris ce trebuie. O să vedem rezultatele. Mi-a plăcut și textul de la subiectul I. Mie mi s-a părut mai ușor decât la Simulare pentru că acum am apucat să învăț poezia. Nu am ținut cont de ceea ce s-a dat anul trecut. Unii colegi spuneau că nu învață Moromeții pentru că s-a dat la Bac-ul Olimpicilor. Nu am ascultat nici indicația asta și m-am pregătit cât de bine am putut din toată materia. Vreau să merg mai departe la Conservator, la Compoziție. Nu am nevoie de o anumită medie la Bac. Voi avea însă de dat șase examene în trei zile”, a declarat Dora Gaitanovici (profil uman), cea care a reprezentat Buzăul cu succes la Vocea României, Eurovision și Cerbul de Aur.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce fac supraveghetorii de la centrul de bacalaureat de la Liceul Pedagogic, deoarece fiica mea a spus că nu s-a putut concentra, deoarece a fost o gălăgie permenantă în sală, unde a susținut examenul la limba română. Măine o să mă duc la Minister să fac o sesizare.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!