Politic

Avrămescu nu mai vrea să fie prieten cu Republica Belarus

El protestează după incidentul arestării jurnalistului Roman Protasevici

Deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu anunță că se retrage din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Belarus, în urma evenimentului de duminică, atunci când un avion a fost deturnat de autoritățile acestui stat, iar la aterizare jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat. ,,Nu mă pot declara prietenul cuiva capabil să întreprindă ase­menea măsuri”, spune parlamentarul liberal de Buzău, care scrie pe pagina sa de Facebook și că, în urma respectivului incident, avioa­nele Tarom n-ar trebui să mai tranziteze spațiul aerian al Republicii Belarus.

,,În urma evenimentului de la Minsk, în urma căruia un avion a fost deturnat chiar de autoritățile statului Belarus, sub pretextul unei amenințări cu bombă, am decis să mă retrag din grupul parlamentar de prietenie cu Republica Belarus. Atunci când astfel de situații se petrec, poziția mea este foarte fermă și toleranța este zero. Așadar, consider că locul meu nu este în acest grup, pentru că nu mă pot declara prietenul cuiva capabil să întreprindă asemenea acțiuni”, scrie Avrămescu pe Facebook.

Totodată, parlamentarul liberal nu ratează ocazia de a-i da o palmă după ceafă ministrului USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, căruia îi cere să se alinieze deciziilor celorlalte state și să ceară Tarom să nu mai tranziteze spațiul aerian al Republicii Belarus, așa cum au hotărât și companiile aeriene Air France și Lufthansa:

,,În calitate de deputat în Parlamentul României, dar și în calitate de locuitor al unui stat european care ­res­pectă relațiile diplomatice și legislația tuturor celorlalte state, contest cu tărie mo­dul de acțiune al autorităților din Belarus, care au decis să recurgă la o strategie neprietenoasă în scopul capturării unui jurnalist cunoscut ca fiind opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. În contextul acesta, solicit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, să se alinieze deciziilor celorlalte state și să ceară Tarom să nu mai tranziteze spațiul aerian al Republicii Belarus, așa cum au hotărât și companiile aeriene Air France și Lufthansa”, spune deputa­tul liberal de Buzău, Gabriel Avrămescu.

Cine sunt membrii Gru­pul parlamentar de prietenie cu Republica Belarus: Silviu Feodor – deputat de la minorități (președinte), Claudiu Augustin Ilișanu, deputat PSD (vicepreșe­­dinte), Raisa Enachi – deputat AUR (secretar), Ioan Cristian Chirteș – senator PNL, Gabriel Ioan Avrămescu – deputat PNL, Daniel Florea – deputat PSD, József György Kulcsár Terza – deputat UDMR, Florin Mircea – de­putat PSD, Radu Iulian Molnar – deputat USR/PLUS și Dragoș Cătălin Teniță – de­putat USR/PLUS

2 Comentarii

  1. Dar de asta ce spune dl. mentionat… „Șocant este că Occidentul numește șocant incidentul din spațiul aerian al Belarusului”, a scris ironic pe Facebook purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, referindu-se la cuvântul folosit de diplomația americană pentru a comenta incidentul. „Ar fi trebuit să fie șocați atunci când avionul președintelui Boliviei a fost forțat să aterizeze în Austria la cererea Statelor Unite. Sau ar fi trebuit să fie șocați de comportamentele asemănătoare ale altora”, a scris Zaharova. Ea face referire la un incident din 2013, când avionul care îl transporta din Rusia pe președintele Boliviei, Evo Morales, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce mai multe țări occidentale i-au refuzat accesul în spațiul aerian având suspiciunea că la bord s-ar afla și Edward Snowden, americanul care a lucrat la CIA și care, aflat la originea unei scurgeri masive de informații sensibile, s-a refugiat în Rusia. Cu o zi înainte, Evo Morales, care participase în Rusia la o conferință pe tema gazelor naturale, declarase într-un interviu pentru televiziunea rusă că este dispus să-i acorde azil politic lui Snowden. La Viena, avionul lui Evo Morales a fost percheziționat, iar președintele Boliviei a fost nevoit să-și petreacă o noapte în Austria înainte ca aeronava să primească permisiunea de a decola. Un punct de vedere ???

  2. Și în plus, propun ca rondul de la Spătaru să poarte denumirea de Giratoriul Avrămescu-Protasevici. Un fel de Ribbentrop-Molotov al intersecțiilor.

Articole similare

error: Continut protejat!!