Economic

APIA amână Campania de plată în avans

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că nu va mai începe Campania de plată a avansului din subvenții la data anunțată de Comisia Europeană, motivul fiind acela că data de 16 octombrie este sâmbătă, atunci când funcționarii Agenției nu lucrează, motiv pentru care autorizările vor fi amânate cu două zile.

,,În conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1295 din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013” se precizează în comunicatul APIA.

Astfel, APIA informează că începând cu data de 18 octombrie 2021, va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021. De asemenea, până la data de 15 octombrie vor fi finalizate controalele în teren, astfel încât APIA să poată efectua controalele în avans pentru toți fermierii eligibili la plată.

,,Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură își propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanțeze  fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), cât și pentru măsurile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, se precizează în comunicatul de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Plățile pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plățile pentru sche­mele finanțate din Fondul European Agricol de Dezoltare Rurală (FEADR) se fac tot în lei, la schimbul valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 31 decembrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articole similare