Economic

Anvelope agricole: 11 criterii de selecție

Alegerea anvelopelor agricole pentru utilajul tău, trebuie să aibă în spate o documentare foarte serioasă. Pe lângă faptul că anvelopele agricole sunt costisitoare, au și un impact important asupra productivității muncii tale. Dacă alegi cauciucuri industriale care nu sunt compatibile cu specificul activității tale, toate eforturile tale pot fi compromise, inclusiv recolta din anul respectiv. 

Pentru a găsi anvelopele agricole cele mai potrivite, va trebui să analizezi modul în care le vei utiliza precum și toate opțiunile pe care producătorii ți le pun la dispoziție.

 1. Indiferent de modelul pe care îl alegi, trebuie să știi că anvelopele din față și cele din spate trebuiesc setate corect. Acest lucru oferă o stabilitate suplimentară și mai mult spațiu pentru un rezervor hidraulic atunci când este nevoie. 
 2. Poziția anvelopei în față este critică și poate afecta capacitatea de viraj a tractorului. Dacă anvelopa este prea îndepărtată, aceasta va freca pe rama și furtunurile tractorului. Dacă este prea apropiată, poate intra în pivotul brațului sau alte componente. 
 3.  Atunci când alegi anvelopele, va trebui să respecți preponderența recomandată. După ce ai determinat diametrul maxim al roții din spatele tractorului și ai ales cele mai bune anvelope agricole noi, va trebui să calculezi dimensiunea anvelopelor din față pentru a evita orice probleme de nesincronizare între punțile față și spate. Regula preponderenței permite o toleranță între 0 și 3%, aceste procente fiind optime pentru a permite utilajului să funcționeze la maximum. 
 4. Indicele de încărcare. Este un detaliu extrem de important, deoarece în funcție de acesta vei ști cât de multă poți transporta cu utilajul tău. Indicele de sarcină al anvelopelor agricole trebuie adaptat la greutatea utilajului, remorciii sau tractorului. Dacă știi deja greutatea acestora și ești familiarizat cum să calculezi transferul de sarcină pe axele tractorului, atunci alegerea anvelopelor va fi mult mai ușoară. 
 5. Viteza anvelopei. Este relația dintre capacitatea de încărcare și viteza utilajului agricol. Pentru o alegere mai ușoară, te poți orienta către anvelopele agricole IF sau VF, care au aceeași capacitate de încărcare, indiferent de viteza tractorului. 
 6. Vibrațiile. Alegerea unor anvelope de calitate superioară, poate limita trecerea vibrațiilor în cabină, puntea față și scaun. Presiunea aerului este la rândul ei un detaliu important pentru minimizarea și chiar eliminarea vibrațiilor. O anvelopă mai flexibilă și mai puțin umflată, va produce mai puține vibrații, iar confortul șoferului va crește. 
 7. Zgomotul. Atunci când alegi anvelope agricole de calitate înaltă, acestea vor produce mai puțin zgomot exterior decât unele ieftine.
 8. Anvelopele agricole, denumite și anvelope R1, sunt proiectate pentru  a susține utilaje grele, cum sunt mașinile agricole, pe teren deschis. Designul lor este proiectat pentru a crește tracțiunea și a reduce compactarea solului pe terenuri agricole, fiind disponibile atât în structuri radiale, cât și oblice. Anvelopele radiale au un design mai nou, care permite peretelui lateral mai multă flexibilitate, ceea ce înseamnă o utilizare mai confortabilă și o compactare mai mică a solului. 
 9. Utilajele agricole care au montate mașini de tuns iarba trebuie să susțină o greutate suplimentară, în special pe o parte, și  trebuie să poată circula pe suprafața dură a unei autostrăzi sau a unui drum cu pietriș. Asta presupune o presiune suplimentară în anvelope, pentru a obține înălțimea necesară cositoarei și prevenirea peretelui lateral. 
 10. Pentru funcții suplimentare și o rezistență ridicată, se poate apela la anvelopele industriale sau R4, care sunt fabricate dintr-un cauciuc mai dur și au un indice de sarcină mai mare. Dezavantajul acestor anvelope este prețul ridicat, dar care poate fi combătut cu durata de viață mai lungă. 
 11. Anvelopele hibride reprezintă o combinație între anvelopele de mai sus, prezentând tracțiune ridicată, confortul deosebit și capacitate de încărcare și durată de rulare. Deși pot costa chiar și de trei ori mai mult decât o anvelopă agricolă obișnuită, una hibridă durează mult mai mult și se poate plăti singură pe durata vieții. 

Articole similare