Administrație

„Anghel Saligny” spală obrazul drumurilor din Ținutul Buzăului

Cele 52,5 miliarde de lei din programul de investiții „Anghel Saligny”, finanțat exclusiv din fonduri de la buget, au fost alocate județelor din țară, urmând ca 30 de miliarde lei să meargă la proiecte de drumuri și poduri, iar 22,5 de miliarde lei la proiecte de apă și canalizare. În medie, județele din țară au primit circa 1,25 miliarde de lei. Buzăul a primit o sumă destul de însemnată, peste medie, fiindu-i alocate aproape 1,371 miliarde lei (1.370.812.212 lei), dintre care, 587.490.948 lei vor fi destinați lucrărilor pentru apă și canalizare și 783.321.264 lei pentru drumuri și poduri.

Mare parte din investițiile în infrastructură privesc reabilitarea drumurilor către obiectivele turistice cuprinse în geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, porțiuni însemnate din ele nefiind asfaltate vreodată, ceea ce descurajează destul de mulți turiști să le viziteze, iar cei ce o fac rămân cu un gust amar și cu mașinile destul de „șifonate”. De exemplu, drumul către Vulcanii Noroioși a fost decopertat pe destul de multe porțiuni, urmând a fi plombat de către muncitori, iar traseul a devenit unul foarte dificil.

Președintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu

Președintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spunea că drumul va fi, însă, reabilitat complet, prin fondurile substanțiale provenite prin programul „Anghel Saligny”, iar acest lucru va dura undeva la doi ani. „Drumul până la Vulcanii Noroioşi, dinspre DN 10, va fi refăcut complet. Noi avem deja studii de fezabilitate făcute şi proiectarea şi va intra în programul «Anghel Saligny». Sperăm un termen rezonabil de timp, de doi ani, până drumul va fi reabilitat în totalitate”, declară Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

Nici drumul către Babele de la Ulmet, din comuna Bozioru, nu este mai bun, ba, dimpotrivă. Pe o porțiune de cinci kilometri, șoferii își testează abilitățile de buni conducători auto, pe drumul plin de gropi, spre nemulțumirea celor mai mulți dintre turiști. „Pentru că este un drum de importanţă strategică din punct de vedere turistic şi nu numai, cu siguranţă vom intra într-un parteneriat cu Primăria Bozioru, vom face un efort din surse proprii ca să rezolvăm acest lucru, pentru că este normal să fie aşa”, declară Petre Emanoil Neagu.

Autoritățile anunță investiții însemnate în aceste drumuri și promit reabilitarea completă în următorii doi ani, pentru ca obiectivele turistice să fie valorificate prin prisma noului statut al Ținutului Buzăului. „Turiştii vor avea o accesibilitate mult mai uşoară, dacă vin de la Bucureşti sau din altă parte a ţării, pentru că toate drumurile judeţene din Ţinutul Buzăului vor fi reabilitate în următorii doi ani. În următoarea perioadă vor fi alocate atât din fonduri guvernamentale, locale, cât şi europene, între 120 şi 130 de milioane de euro. O mare parte din acești bani vin prin Consiliul Judeţean”, declară preşedintele CJ Buzău.

Programul „Anghel Saligny” are ca obiectiv modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale. Programul se desfășoară în perioada 2021-2028, având o valoare de 50 de miliarde de lei.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condițiile legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Finanțarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din sume din bugetele locale alocate cu această destinație și din alte surse legal constituite.

Un comentariu

  1. Vrajeală marca ”Neagu 0 realizari în 3 mandate”, întreaga infrastructură a județului Buzău este praf și pulbere.Mocanu tot a făcut ceva, Neagu ZEROO, el și subalternii lui habar nu au despre ceea ce înseamnă admnistrarea unui județ! Și în final o întrebare retorică, dacă Neagu ar fi făcut naveta zilnică pe un drum județean ca 102 F, ce ziceți, l-ar fi reabilitat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare