ActualitateCultură

FOTO / „Oscarurile epigramei”, acordate la Buzău

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău a premiat câștigătorii Festivalului Naţional „Cât e Buzăul de mare”

În zilele de 6 și 7 mai s-a desfășurat, sub logoul „Haz la sfârșit de pandemie”, cea de a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”. Organizatorii, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău şi Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, s-au bucurat de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Buzău, precum și de cel al Consiliului Judeţean Buzău.

În prima zi a festivalului a avut loc, la Primăria municipiului Buzău, tradiționala întrunire intitulată „Cu umorul nu e de glumit”, în care a fost dezbătută „Starea umorului românesc după pandemie”. Au fost acordate Premiile de excelență „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, ca semn de recunoştinţă pentru promovarea umorului buzoian în spaţiul cultural naţional, beneficiari fiind George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, acad. Mihai Cimpoi, președintele de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, acad. Valeriu Matei, ex-director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

În același cadru festiv, Uniunea Epigramiştilor din România a decernat Premiile anului 2021. Atribuirea înaltelor distincţii la Buzău, de la inițierea acestor „Oscaruri ale epigramei” în urmă cu 15 ani, este dovada recunoaşterii locului de frunte deținut de Cenaclul Nigrim pe harta umorului românesc, a remarcabilei contribuţii a membrilor săi în mişcarea epigramatică naţională.

În a doua zi a festivalului, participanții s-au deplasat la Râmnicu Sărat pentru vizitarea unor obiective culturale, respectiv Casa memorială „Octavian Moșescu” și Complexul Brâncovenesc. Cu ospitalitate deosebită au fost primiți la Primăria municipiului Râmnicu Sărat de primarul Sorin Valentin Cîrjan, de subprefectul Gabriel Ilie și de senatorul Liliana Sbîrnea. A avut loc un recital de epigramă și un spectacol umoristic susținut de un grup de elevi coordonați de învățătoarea Mirela Grigore. Acad. Mihai Cimpoi a primit o Diplomă de Excelență din partea primarului localității.

Spectacolul de gală s-a desfășurat în seara zilei de 7 mai la Sala Mare a Consiliului Județean. Publicul, prezent în număr mare, a dovedit că festivalul buzoian este dorit şi apreciat, că buzoienii au revenit la viața normală, trăită cu voie bună.

Timp de două ore, epigramiștii buzoieni, colegii veniți din toată țara, și din Republica Moldova, au demonstrat că sunt preocupați de promovarea şi încurajarea umorului de calitate prin stimularea spiritului acut în observarea lumii înconjurătoare, găsirea de poante originale, promovarea corectitudinii în realizarea creaţiei, adică pentru tot ce conferă epigramei un statut de operă literară şi nu de glumă de prost gust.

Recitalurile buzoiencei Daniela Matache și al cunoscutei artiste Nicola au completat spectacolul, amplificând buna dispoziție.

Punctul culminant l-a constituit premierea câștigătorilor concursului de epigramă și a celui de creație literară, premiile fiind acordate de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău.

Ediţia a 24-a a festivalului de epigramă organizat la Buzău urmează a avea loc în prima decadă a lunii mai 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare